26/12/12

Η Αποκρατικοποίηση Των Ηλιθίων.


Μια από τις βασικές υποδείξεις – απαιτήσεις της τρόικας σε όλα τα μνημόνια είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Θυμάμαι μάλιστα στα μέσα του 2011 είχε δημοσιευθεί και ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για το τι και πότε πωλείται! Για τις αποκρατικοποιήσεις επίσης υπήρχε απόλυτη εναρμόνιση στις επιλογές των τότε ισχυρών κομμάτων και αν δεν κάνω λάθος, ακόμα και στο πρώτο μνημόνιο, που είχε καταψηφίσει η ΝΔ, στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων υπήρχε ομοφωνία.

Οι αποκρατικοποιήσεις λοιπόν είναι μια διαρκής απαίτηση της τρόικας που δεν αντιμετώπισε σημαντικές αντιρρήσεις από τον κεντροδεξιό χώρο που ασκεί εξουσία. Όμως είναι κάτι που δεν προχωρά καθόλου. Το γεγονός αυτό μάλιστα χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να κατηγορηθεί η Ελλάδα ότι αθετεί τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. Εξ αυτού του λόγου μάλιστα υποστηρίζουν ότι αποτυγχάνουν τα μνημόνια, με συνέπεια να επιβάλλονται σκληρότερα μέτρα στο λαό. Επιθυμώντας δε την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος επιρρίπτουν στους συνδικαλιστές και στη διαπλοκή τους με την εξουσία την αιτία των μη ιδιωτικοποιήσεων. Δεν υποστηρίζω βέβαια ότι οι συνδικαλιστές θα διευκόλυναν τις αποκρατικοποιήσεις. Σε όλο τον κόσμο οι αποκρατικοποιήσεις με αντιδράσεις των συνδικαλιστών προχωράνε, είναι κάτι γνωστό και πάντα οι υποψήφιοι αγοραστές κάτι δίνουν για να τους κατευνάσουν. Άρα δεν θεωρώ ότι ήταν ο ιδιαίτερος λόγος που δεν προχώρησαν τα σχέδιά τους.
Κατά τη γνώμη μου οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχώρησαν και δεν θα προχωρήσουν εξ αιτίας του βασικού σχεδιασμού και μέχρι οι οικονομικές απαιτήσεις να πέσουν σε επίπεδο μειοδοσίας. Σε περίοδο κρίσης όπου το πολύ μεγάλο κεφάλαιο αποχωρεί ουσιαστικά από τις αγορές για να κλείσει τα κενά του μας υποχρεώνουν να πουλήσουμε. Όση καλή διάθεση και να έχεις, και υπήρχε τέτοια από το πολιτικό μας σύστημα, σοβαρούς αγοραστές δεν θα βρεις. Αυτοί που μπορεί να ενδιαφερθούν θα είναι κατηγορίας αρπακτικών. Όταν μάλιστα ανακοινώνεις χρονοδιαγράμματα εκποιήσεων τα βλέπουν τα αρπακτικά και τους μεγαλώνει η όρεξη για αρπαγή. Ανακοινώνεται επίσημα ότι προστιθέμεθα να πουλήσουμε κρατική περιούσια επειδή πιεζόμαστε από την τρόικα. Αναφέρουμε μάλιστα και τα ποσά που υπολογίζουμε να εισπράξουμε και πότε θα τα εισπράξουμε! Προφανώς οι υποψήφιοι αγοραστές δεν θα δείξουν ενδιαφέρον και θα μας αφήσουν  να εξαντληθούμε για να τα πάρουν τσάμπα. Είναι κανόνας της αγοράς όταν ο πωλητής καίγεται να πουλήσει ο αγοραστής αγοράζει τσάμπα. Μόνο ένας ηλίθιος θα μεθόδευε έτσι την πώληση ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου.
Αυτή είναι η κύρια αιτία που δεν πωλείται τίποτα. Προβάλαμε σε όλο το κόσμο την ανάγκη μας για εκποίηση και έτσι η αγορά μας αφήνει να ωριμάσουμε για να μας τα πάρει κοψοχρονιά. Αυτή τη στοιχειώδη σκέψη πραγματικά απορώ δεν την έκανε κανένας;  Δεν ξέρει κανένας πως πουλάς, πότε πουλάς και πότε ξεπουλάς!
Αν τους κρίνω επιεικών θα έλεγα ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχώρησαν από λάθος σχεδιασμό και γι’ αυτό έχει ευθύνες η τρόικα. Αλλά επειδή δεν νομίζω ότι είναι τόσο άχρηστοι στο σχεδιασμό καταλήγω στο ότι μεθοδεύτηκαν όλα για να ξεπουληθούν. Τελικά παραμυθιάζουν το λαό για τις υποτιθέμενες αποτυχίες, σαν υπεύθυνους τους συνδικαλιστές, ώστε να αποδυναμώσουν τις αντιδράσεις για το μεθοδευμένο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. Βέβαια επειδή δεν τους αρκούσε μόνο αυτό επενέβησαν και στα εργασιακά ώστε οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις να αμείβονται με τριτοκοσμικές αμοιβές ώστε να έχουν τα μέγιστα κέρδη όταν γίνουν.
Αυτό είναι το πραγματικό σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων. Ο τρόπος μάλιστα που υλοποιείται, δείχνει και τις προθέσεις για το πώς σκέφτονται να εκμεταλλευτούν αυτά που θα αγοράσουν. Θα απομυζήσουν όσο μπορούν και μετά θα τα αφήσουν διαλυμένα στο κράτος, έχουμε δει τέτοια έργα.

ΥΓ Δεν μπήκα στην ουσία των αποκρατικοποιήσεων επειδή ο τρόπος που μεθοδεύτηκαν δείχνουν και τα «αναπτυξιακά χαρακτηριστικά»!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας ανεξάρτητα από τις επιταγές οποιασδήποτε τρόϊκας. Το να έχεις το Ελληνικό και να το καμαρώνεις ενώ μπορεί να σου φέρνει εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο είναι ανοησία.

Το αν μια αποκρατικοποίηση είναι συμφέρουσα εξαρτάται από τους όρους της Εχει διαφορά να πουλήσεις κάτι 10δρχ ή να το πουλήσεις 20. Χωρίς νούμερα και χωρίς να δούμε παράπλευρες απώλειες και παράπλευρα κέρδη είναι δύσκολο να συζητήσουμε.

Και βεβαίως σε μια αποκρατικοποίηση πρέπει να έχεις χρονοδιαγράμματα και βεβαίως πρέπει να έχεις άποψη για το τι μπορείς ή τι θέλεις να εισπράξεις. (Οι δημοσιοποιούμενοι στόχοι σου δεν είναι ανάγκη να είναι και οι πραγματικοί) Αλλιώς δεν μπορείς να διαπραγματευθείς

Προφανώς και θέλουμε ( και πρέπει να θέλουμε) να αποκρατικοποιήσουμε, πράγμα που σημαίνει να αξιοποιήσουμε καλύτερα την περιουσία μας και να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες της. Και φυσικά αυτό πιέζει τις τιμές προς τα κάτω. Δεν θέλαμε να πουλήσουμε όταν ήμασταν καλά γιατί δήθεν δεν είχαμε ανάγκη, δεν θέλουμε να πουλήσουμε τώρα που έχουμε, ας περιμένουμε λοιπόν λίγο ακόμα μήπως καταφέρουμε και .... χαρίσουμε. Με άλλα λόγια όσο δεν αποκρατικοποιούμε, σε τόσο μεγαλύτερη ανάγκη βρισκόμαστε και τόσο περισσότερο πιέζονται οι τιμές. Για να ανέβουν λοιπόν οι τιμές πρέπει να βγούμε από την ανάγκη ΚΑΙ ξεκινώντας να πουλάμε αντί να το κουβεντιάζουμε μόνο.

Η ανάρτηση περιλαμβάνει νομίζω ένα σόφισμα: Οσο δεν πουλάμε είναι αποτυχία γιατί το οργανώσαν οι κυβερνώντες λάθος, αν πουλήσουμε θα είναι επειδή "ξεπουλάμε". Γιατί δεν λες απλά οτι δεν σου αρέσουν οι αποκρατικοποιήσεις γενικώς ;

Dyer είπε...

Κατ’ αρχήν αγαπητό firiki2010 θα συμφωνήσω ότι η πολιτεία επιβάλλεται τα αξιοποιεί την δημόσια περιουσία με τον καλύτερο τρόπο ώστε να απολαμβάνουν οι πολίτες το κατά το δυνατόν περισσότερα από αυτή την εκμετάλλευση. Και προφανώς δεν χρειάζεται η τρόικα για να σου υποδείξει κάτι τέτοιο.
Και βέβαια κάθε αποκρατικοποίηση όταν ολοκληρωθεί δημιουργεί νέες επιχειρηματικές καταστάσεις που εμπεριέχουν ρίσκα, κέρδη και ζημιές.
Σε περιόδους μάλιστα ανάπτυξης τότε που το κεφάλαιο ψάχνει για επενδύσεις προφανώς μπορείς να καταστρώνεις χρονοδιαγράμματα ακόμα και τις αποκρατικοποιήσεις, εφόσον έχεις τέτοιους στόχους (αν και ποτέ δεν ξέρει πότε θα έχεις την καλή προσφορά). Θα σου θυμίσω την πρώτη και την δεύτερη πώληση του ΟΤΕ. Η χρηματιστηριακή αξία ήταν το πρόσχημα (άλλωστε είναι κάτι εικονικό). Στη πρώτη πώληση κάτι πήραμε ενώ στη δεύτερη μας τα πήραν (επειδή καιγόμασταν να δείξουμε ιδιωτικοποιήσεις στην τρόικα). Είναι προφανές και δεν είναι ιδεολόγημα, «όταν ο πωλητής καίγεται να πουλήσει ο αγοραστής αγοράζει τσάμπα». Εδώ ακριβώς είναι και η ουσία της ανάρτησης. Δεν εξετάζω το αν πρέπει να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις εξετάζω το πώς προσπαθούν να το υλοποιήσουν και καταλήγω ότι ή είναι ηλίθιοι ή μειοδότες, άλλη εκδοχή δεν βλέπω!
Και ναι δεν το κρύβω δεν είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Δεν χαίρομαι επειδή πουλάμε τα ασημικά για να ζήσουμε αλλά ούτε και ξέρω καμία αποκρατικοποίηση που να ήταν σε όφελος μας. Ακόμα όμως και αυτοί που είναι υπέρ δεν μιλάνε καθαρά. Αν για παράδειγμα ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ θα έχουμε φτηνότερο ρεύμα ή περισσότερες θέσεις εργασίας; Κανένας δεν λέει κάτι τέτοιο. Μόνο για κάτι πράσινα άλογα ακούμε. Αν ιδιωτικοποιηθούν τα Μέσα Μεταφορών θα έχουμε φτηνότερο εισιτήριο ή με το ίδιο εισιτήριο καλύτερα Μέσα; Ας μας πουν τουλάχιστον και τότε μπορεί να αλλάξω.