20/10/11

Αποπληθωρισμός Και Δραχμή

Το σενάριο για την επιστροφή στη δραχμή συναντά την αντίδραση από πολλούς με κύριο επιχείρημα ότι σ’ αυτή τη περίπτωση, επειδή θα ακολουθήσει μια βαθιά υποτίμηση, όλοι όσοι έχουν βγάλει τα Ευρώ τους στο εξωτερικό ή οι ξένοι, θα έρθουν να μας αγοράσουν κοψοχρονιά.
Παράλληλα όμως κύριος στόχος στις επιταγές της τρόικας και στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται είναι ο αποπληθωρισμός. Στο βαθμό που οι στόχοι επιτυγχάνονται οι αξίες στον τόπο μας θα αποπληθωριστούν, η νομισματική αξία τους θα υποβαθμιστεί, και για τους έχοντες λοιπόν ντόπιους ή ξένους το να μας εξαγοράσουν θα είναι το ίδιο εύκολο. Θα μας αγοράσουν πάλι κοψοχρονιά αλλά σε Ευρώ.
Άρα το επιχείρημα αυτό κατά της δραχμής είναι αστείο.
Στόχος της τρόικας είναι να μας κάνει φτηνούς για την παγκόσμια ολιγαρχία του κεφαλαίου. Αυτά που τους ενδιαφέρουν θέλουν να τα πάρουν τσάμπα.
Δεν είμαι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, αλλά έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο ενιαίο νόμισμα, βλέποντας και την «αλληλεγγύη» εκ μέρους των εταίρων μας, αρχίζω να το σκέφτομαι πλέον σοβαρά. Αν είναι να διαλυθεί η ευρωζώνη δεν είναι καλύτερα να πηδήξουμε πρώτοι;
Άλλα επιχειρήματα κατά της δραχμής;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστό φίλε Dyer.
Και τότε θα μας αγοράσουν και τώρα μας αγοράζουν (όποιος έχει μετρητά αγοράζει τα πάντα κοψοχρονιά, δεν χρειάζεται καν η μετάβαση στη δραχμή).

Ωστόσο θέλω να συμπληρώσω ότι τα μεγάλα αφεντικά (ΣΕΒ και λοιποί) ειναι εναντίον της επιστροφής στη δραχμή, διότι η αγορά πρώτων υλών για τη βιομηχανία με δραχμές δε συμφέρει (όσο δεν παράγουμε εμείς και για τις πρώτες ύλες που δεν έχουμε και αναγκαζόμαστε να εισάγουμε).
Αν οι αγρότες μας πεισθούν και δώσουν στρέμματα καλλιεργήσιμα για ΑΠΕ ή φωτοβολταϊκά θα έχουμε πρόβλημα με τα βασικά είδη διατροφής (αλεύρι, σιτηρά) διότι θα μειωθούν οι εκτάσεις.

Οι δε εφοπλιστές που ναυπηγούν σε ξένα ναυπηγεία προτιμούν να πληρώνουν σε σκληρό ευρώ φυσικά και όχι σε δραχμές.
@αλλενάκι

Dyer είπε...

Φίλε Αλλενάκι επειδή είμαι στην παραγωγή γνωρίζω καλά τα προβλήματα προμήθειας των πρώτων υλών. Όχι μόνο οι μεγάλες βιομηχανίες αλλά και οι μικρές βιοτεχνίες μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα με ένα σταθερό νόμισμα όπως είναι το ευρω.
Όμως βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να κινηθεί η αγορά. Με τις περικοπές και την φορολόγηση που έχει επιβληθεί στους έλληνες σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστού από τις τράπεζες τα κεφάλαια που διακινούνται στην αγορά έχουν περιοριστή τόσο που έχει γίνει προβληματική η βιωσιμότητα της παραγωγής. Τι να το κάνω το ισχυρό νόμισμα αν δεν μπορώ να πουλήσω τα προϊόντα μου ή αν δεν έχω τα απαραίτητα κεφάλαια για την αγορά των πρώτων υλών. Η δραχμή έστω και πληθωριστική θα δώσει μια ζωντάνια στην αγορά και είναι στο χέρι μας να δώσουμε και ουσία. Όσο μάλιστα μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία έχει η παραγωγη σου τόσο περισσότερο ωφελημένος θα βγεις από τη δραχμή.
Το μυστικό λοιπόν φίλε Αλλενάκι, για τα καταστροφικά σενάρια που μας περιγράφουν, σε ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή, έχουν να κάνουν με τις εισαγωγές. Η δραχμή δυσκολεύει τις εισαγωγές και βοήθα τις εξαγωγές. Οι εισαγωγείς είναι που θίγονται και φέρνουν την καταστροφή.
Για το πρόβλημα με τα αγροτικά προϊόντα που γράφεις Αλλενακι και την τάση για περαιτέρω επιδείνωσης με τις ΑΠΕ, ένα μόνο να επισημάνω. Μας τρομοκρατούν ότι θα πεινάσουμε επειδή δεν εφάρμοσαν ποτέ μια αγροτική πολιτική που να είχε στόχο την διατροφική μας ανεξαρτησία τουλάχιστον στα βασικά. Ακόμα και εκεί ξεπουληθήκαμε χάριν των εισαγωγέων.
Κάποια θέματα είναι στρατηγικής σημασίας και τα στηρίζεις …..αν είσαι Έλληνας!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ αυτά που λες για τους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς.

Απλά καταρρίπτεται ένα επιχείρημα που ήθελε τα μεγάλα αφεντικά να προτιμούν επιστροφή στη δραχμή "για να μας αγοράσουν κοψοχρονιά".

@αλλενάκι

zoyzoy είπε...

Να γυρίσει, έχω κρυμμένα κάτι καινούρια 10χιλιάρα που δεν πρόλαβα να τα χαλάσω:))

9χρόνια συναλλαζόμαστε με το ευρώ και όμως ακόμα συγκρίνουμε τα προϊόντα σε δραχμές για να καταλάβουμε την αξία τους.

Αυτό νομίζω λέει πολλά!
Καλό 3ήμερο με θαλασσινά!

Dyer είπε...

Αν σκεφτείς ότι το 10χιλίαρο κατάντησε 30 ευρώ θα καταλάβεις τη ζημιά που έγινε.
Καλό τριήμερο και σε σένα zoyzoy.