12/10/10

Συνέντευξη Τύπου του Κινήματος Πολιτών 'Καταναλώνουμε ότι Παράγουμε'


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

«Καταναλώνουμε ότι παράγουμε»
«Ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά»

Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας που προωθεί το Κίνημα Πολιτών που συγκροτήθηκε από ενενήντα προσωπικότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ΑΕΙ, τους Δικηγορικούς, Τεχνικούς και Ιατρικούς Συλλόγους και Επιμελητήρια, τον Επιστημονικό, Καλλιτεχνικό κόσμο και τον Τύπο μαζί με Προέδρους των ανώτατων και ανώτερων Συνδικαλιστικών Οργάνων των εργαζομένων, Προέδρους Εμπορικών Επιμελητηρίων, Συλλόγων και Συνδέσμων του Εμπορίου και της Αγοράς.
Το Κίνημα Πολιτών με αφορμή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας καλεί όλους τους Έλληνες να συμβάλλουν ο καθένας προσωπικά για να βγούμε από το οικονομικό τούνελ στηρίζοντας την ελληνική οικονομία και την εγχώρια παραγωγή, καταναλώνοντας ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία, να σταματήσει το κλείσιμο καταστημάτων, να στηριχθεί ο εγχώριος τουρισμός, οι αγρότες μας και οι Έλληνες παραγωγοί.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΔΣΑ, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος Πολιτών ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης και κάθε υπεύθυνο φορέα και πολίτη να προβάλλουν σταθερά το σύνθημα: «Καταναλώνουμε ότι παράγουμε. Ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά», ώστε να γίνει τρόπος ζωής.
Παράλληλα κάλεσαν τους Έλληνες παραγωγούς, τους εμπόρους, τους κατασκευαστές, τους καταστηματάρχες, τους μεταφορείς, τους ξενοδόχους τους βιοτέχνες και τους βιομηχάνους και όλους όσοι εμπλέκονται στη διαμόρφωση των τιμών των Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών να συμβάλλουν στη μείωσή τους κα στην αναβάθμιση της ποιότητας τους για να είναι πάντοτε ανταγωνιστικά.
Ειδικότερα, η Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς Ντίνα Μπέη κάλεσε τον Τύπο και τα Μ.Μ.Ε να προχωρήσουν σε μια καμπάνια προβολής του συνθήματος ώστε να αναπτυχθεί μια τάση στο μέσο καταναλωτή να αναζητεί και να αγοράζει ελληνικά προϊόντα. Αναλύοντας δε τους στόχους της πρωτοβουλίας διευκρίνισε ότι «το σύνθημα καταναλώνουμε ελληνικά δεν σημαίνει μποϊκοτάζ προϊόντων, αλλά προσπαθεί να κατευθύνει την καταναλωτική μας συμπεριφορά και να την ενθαρρύνει προς τα ελληνικά προϊόντα με απώτερο στόχο την ανακύκλωση των εισοδημάτων στη χώρα μας και τη διάσωση των θέσεων εργασίας».
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε ότι πέραν των κοινωνικών και συνδικαλιστών αγώνων «πρέπει να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν τον κοινωνικό ιστό, τη ντόπια παραγωγή και τις δράσεις αλληλεγγύης». Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο το καταναλωτικό μοντέλο της χώρας μας καθώς «καταναλώναμε άσκοπα και χάσαμε το προσανατολισμό μας», υπογράμμισε δε, ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι και ποιοτικά καθώς «στην Ελλάδα υπάρχει παραγωγική διαδικασία η οποία δίνει επώνυμα, πιστοποιημένα και ποιοτικά προϊόντα σε όλους τους τομείς».
«Θα μπορούσε ο κ. Γιούνκερ να είναι σημαιοφόρος αυτής της εκστρατείας, αφού με τη τελευταία παρέμβαση του σε πολλούς άνοιξε τα μάτια για το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος προσθέτοντας ότι «αγοράζοντας μη εγχώρια προϊόντα ενισχύαμε την ανταγωνιστικότητα και τις θέσεις εργασίας του γερμανού, γάλλου, ιταλού και ισπανού βιοτέχνη». «’Η θα αλλάξουμε παραγωγική, επαγγελματική και καταναλωτική κουλτούρα ή θα βουλιάξουμε» κατέληξε.
Ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουντζούρης στην παρέμβαση του έκανε λόγο για κρίση που πλήττει και τα ελληνικά Πανεπιστήμια και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας συμπλήρωσε το σύνθημα με τη φράση «σπουδάζουμε προπτυχιακά ελληνικά» γιατί έχουμε καλά πανεπιστήμια.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλειος Κορκίδης, τόνισε ότι «πυκνώνουν οι φωνές για έναν οικονομικό και κοινωνικό πατριωτισμό με στόχο τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» και αποκάλυψε ότι σπαταλάμε ετησίως 9 δις ευρώ σε προϊόντα “μαϊμού” τα οποία αν ξοδεύαμε σε ελληνικά προϊόντα θα αυξάναμε τη ζήτηση και τη παραγωγή και θα ρίχναμε τις τιμές.
Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός, υποστήριξε ότι το Κίνημα Πολιτών θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα κίνημα αλληλεγγύης ώστε να συσφίξουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τον ελληνικό λαό για τις μέρες που έρχονται.

Tην Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος Πολιτών «Καταναλώνουμε ότι παράγουμε» απαρτίζουν οι :
Κωνσταντίνα Μπέη, Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς
Κώστας Μουτζούρης, Καθηγητής, τ. Πρύτανης ΕΜΠ
Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος ΓΣΕΕ
Σπύρος Παπασπύρος, Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ
Δημήτρης Παξινός, Πρόεδρος ΔΣΑ
Δημήτρης Ασημακόπουλος, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος ΕΣΕΕ
Πάνος Σόμπολος, Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ

1 σχόλιο:

Mr Arvulas είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ