9/6/24

Η αριστερή αυτοκριτική : Σύνθετη και απαραίτητη διαδικασία

 



Η αριστερή αυτοκριτική μετά από μια ήττα είναι όντως μια δύσκολη διαδικασία. Αυτό έγκειται στο βάθος που φέρει η ήττα για την αριστερά.

Στην περίπτωση της δεξιάς, μια ήττα αντιμετωπίζεται ως μια αποτυχία σε στρατηγικό επίπεδο. Υπό αυτή την οπτική, η σκέψη στρέφεται στην αναθεώρηση του σχεδιασμού και στην υιοθέτηση νέων τακτικών για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος στις επόμενες εκλογές.

Για την αριστερά, όμως, η ήττα φέρει μαζί της ένα βαρύτερο φορτίο. Βιώνεται ως ήττα ιδεολογική, ηθική και υπαρξιακή. Αμφισβητείται η ίδια η κοσμοθεωρία και τα ιδανικά που πρεσβεύει. Η αυτοκριτική, λοιπόν, δεν αρκείται σε μια απλή αλλαγή στρατηγικής. Απαιτεί μια βαθύτερη ενδοσκόπηση, μια επαναξιολόγηση των αξιών και των ιδεών που στηρίζουν την ύπαρξη της αριστερής παράταξης.

Η ήττα της αριστεράς πλήττει και την ευρύτερη δημοκρατία. Η αριστερά, ιστορικά, έχει συνδεθεί με αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία. Η αποτυχία της φέρνει σε αμφισβήτηση αυτές τις αξίες, αφήνοντας ένα κενό στον δημοκρατικό διάλογο.

Η ταύτιση της αριστεράς με τα ιδανικά της,  αποτελεί αναμφισβήτητα ένα θεμιτό στοιχείο. Η πίστη σε αξίες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα αποτελεί κινητήρια δύναμη για την πολιτική δράση.

Ωστόσο, η υπερβολική εστίαση στην ιδεολογία μπορεί να οδηγήσει σε άκαμπτες δομές και δυσκολία προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες. Η αριστερά καλείται να βρει μια ισορροπία, διατηρώντας τα ιδανικά της ζωντανά, αλλά ταυτόχρονα προσαρμόζοντας τις στρατηγικές και τις τακτικές της στις εκάστοτε συνθήκες.

Εν κατακλείδι, η δυσκολία αυτοκριτικής στην αριστερά πηγάζει από το βάθος που φέρει η ήττα. Η αμφισβήτηση αγγίζει όχι μόνο το πολιτικό επίπεδο, αλλά και το ιδεολογικό και ηθικό. Η υπέρβαση αυτής της δυσκολίας απαιτεί μια ειλικρινή και ουσιαστική ενδοσκόπηση, με στόχο την ανανέωση και την προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις.

Επιπλέον, η ιστορική διαδρομή και οι ιδιαίτερες συνθήκες ανάπτυξης κάθε κοινωνίας διαμορφώνουν διαφορετικά τις προσεγγίσεις και τα χαρακτηριστικά της αριστερής παράταξης σε κάθε χώρα.

Συνοψίζοντας, η αυτοκριτική στην αριστερά αποτελεί μια διαρκή και απαραίτητη διαδικασία για την υγιή ανάπτυξη και την παραμονή της στην πολιτική σκηνή. Η ικανότητα κριτικής ματιάς προς τα λάθη και η προθυμία για αλλαγή αποτελούν κλειδιά για την υπέρβαση των ηττών και την επίτευξη των ιδανικών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: