28/6/13

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ;



Είναι γεγονός ότι κατανοώ την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του δημοσίου, επιθυμώ και γω μια αναμόρφωση σύμφωνα με τα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα, με στόχο περισσότερες, καλύτερες και δικαιότερες παροχές για τον πολίτη και μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των φόρων.
Σε επίπεδο επικεφαλίδων θα έλεγα ότι συμφωνώ για την ανάγκη αναμόρφωσης του δημοσίου με όλο το πολιτικό φάσμα, ακόμα και με τους νεοφιλελεύθερους,  όμως με ξένιζε το πάθος που επιδεικνύουν γι’  αυτό το σκοπό. Γιατί τόση πρεμούρα για να διορθώσουν το δημόσιο; Η βελτίωση των παροχών από το κράτος είναι το Νο 1 ζήτημα σήμερα;
Η απάντηση λοιπόν ήρθε από ένα άρθρο του κ του Θάνου Τζήμερου στο protagon (νομίζω ότι ο κ Τζήμερος είναι αντιπροσωπευτικότατος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού) .
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=25471
Γράφει λοιπόν μεταξύ άλλων:

«Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η τραγωδία είναι η εκ βάθρων αναμόρφωση του Δημοσίου, που οδηγεί σε μείωση των δαπανών του, που οδηγεί σε μείωση των φόρων, που οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, που οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης, που οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής, που οδηγεί σε ανάκαμψη. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ!».

Τώρα λοιπόν που κατάλαβα να μερικές παρατηρήσεις:
  1. Η αναβάθμιση λοιπόν του δημοσίου έχει σαν κύριο στόχο την μείωση των δαπανών του κράτους. Όχι την καλύτερη λειτουργία ούτε την ανταποδοτικότητα για τους πολίτες, αρκεί η μείωση των φόρων.
  2. Για τον στόχο αυτό έχουν επιλεγεί οι απολύσεις των υπαλλήλων (δεν το γράφει ακριβώς έτσι ο Τζήμερος, όμως δεν το έχει κρύψει ποτέ, αλλά και οι υπόλοιποι που το κρύβουν αυτό έχουν στο μυαλό), καθ’ ότι όλες οι άλλες δυνατές περικοπές έχουν γίνει σε υπερθετικό βαθμό. Το δημόσιο δεν πληρώνει πλέον ούτε τις συμβατικές υποχρεώσεις του.
  3. Και τι θα κάνουμε λοιπόν τα χρήματα που δεν θα τα δίνουμε στο δημόσιο για την πληρωμή των μισθών των απολυμένων, τα «πλεονάσματά μας!» δηλαδή από την μείωση των φόρων; Μα αυτό είναι αυτονόητο, θα τα δώσουμε στην κατανάλωση, δηλαδή στους ιδιώτες. Αν και δεν είναι τίποτα πλέον αυτονόητο να δεχτώ ότι είναι μια πολύ πιθανή εκδοχή.
  4. Μια πρώτη απορία: Πόσο διαφορετικό είναι για την αγορά αν ο καταναλωτής είναι ιδιωτικός αντί για δημόσιος υπάλληλος; Τα πλεονάσματα προς κατανάλωση θα προέλθουν ουσιαστικά από τη μείωση των μισθολογικών εξόδων του δημοσίου που πάλι καταναλωνόταν, τι έχει να κερδίσει από αυτή την αλλαγή η αγορά;
  5. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν την αύξηση της κατανάλωσης αφού τελικά τα χρήματα που θα πέφτουν στην αγορά είναι πάλι τα ίδια. Η αύξηση των επενδύσεων συνεπώς αποτελεί επιθυμία του κ Τζήμερου. Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για να κάνει επενδύσεις ο ιδιώτης μέσα σε μια το πολύ στατική αγορά.
  6. Από την στιγμή λοιπόν που οι επενδύσεις είναι τελικά ευχές, η συνέχεια του σεναρίου είναι επιστημονική φαντασία. Μπορούμε να ευχηθούμε και αύξηση της απασχόλησης και αύξηση της παραγωγής και τη πολυπόθητη ανάκαμψη.
  7. Και η τελευταία παρατήρησή μου λέει ότι, από την στιγμή που επιλέγεις Κέυνς για την ανάκαμψη, κάντο σωστά και μη το ξεφτιλίζεις με τη νεοφιλελεύθερη συρρίκνωση του δημοσίου που δεν έχει λογική ιδιαίτερα μέσα στη κρίση.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ;

Ναι, υπάρχει ο δρόμος που λέει δώστε αξία στη εργασία και την παραγωγή στον τόπο μας, σταματήστε την καταστροφική ομογενοποίηση της παγκοσμιοποίησης. Με κάθε τρόπο πρέπει να αποκτήσουμε ένα κομμάτι από την παγκόσμια παραγωγική πίτα, ικανή για να ζήσουμε και να ευημερήσουμε. Και αυτό δεν είναι θέμα αγορών, ούτε αυτορυθμίζεται, είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και συλλογικών προσπαθειών. Αυτό κάνουν όλοι οι επιτυχημένοι, οι υπόλοιποι απλά καταναλώνουν και διαχειρίζονται τη μιζέρια τους, κάτι σαν αυτά που μας λέει ο κ Τζήμερος και οι συν αυτώ νεοφιλελεύθεροι.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

όποιος πιστεύει ότι ύπάρχει "άλλος δρόμος" ή είναι άνιστόρητος καί ήλίθιος ή είναι άπατεώνας .
Ο μόνος δρόμος είναι ή διάλυση τού έλλαδικού κράτους καί κανένας άλλος.

Dyer είπε...

@Ανώνυμος
Για ανάλυσέ το αυτό που υποστηρίζεις. Ή σου αρκούν οι επικεφαλίδες;

Ανώνυμος είπε...

Τό πρόβλημα τής Ελλάδας δεν είναι ούτε οίκονομικό ούτε κοινωνικό . Είναι πρόβλημα ίστορικό , είναι κράτος πού φτιάχτηκε γιά νά έξυπηρετήση κάποες άνάγκες γεωπολιτικές καί τίποτα άλλο , είναι ένα κράτος άνάπηρο έκ κατασκευής , ένα ίστορικό κακόπλασμα πού είναι μάταιη κάθε προσπάθεια καλυτέρευσης.
"όταν ένα σύστημα τείνη πρός τήν διαλυση, τόσο τό καλό πού θά συμβή έντός του όσο καί τό κακό έξ ίσου στήν διάλυσή του συντελούν" Αύτό είπε ό Σάρτρ.
γιώργος -λευκαδα

Dyer είπε...

Γιώργο Λευκαδίτη ανοίγεις μεγάλο θέμα.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω σύντομα.
Με σύμβολα και γλώσσα παρμένα από τους αρχαίους έλληνες και με ουσιαστικό συνδετικό κρίκο τη θρησκεία, κάποιοι φωτισμένοι (ονειροπόλοι) ρωμιοί κατάφεραν να ομογενοποιήσουν ικανοποιητικά αυτό τον γεωπολιτικό χώρο που είχε ετεροπροσδιοριστεί από τους ξένους και να συστήσουν αυτό που λέμε νέο Ελληνικό κράτος, σύμφωνα με τα νεωτερικά πρότυπα. Με παρόμοιους τρόπους άλλωστε δημιουργούνται και τα περισσότερα κράτη εκείνη την περίοδο, δεν βλέπω κάτι κακό.
Το κακό ίσως είναι ότι ο λαός που υλοποιεί αυτό το σχέδιο είναι κοινωνικά ασύνδετος και πολιτιστικά υπανάπτυκτος, δεν έχει βιώσει αναγέννηση και διαφωτισμό και το φιλοσοφικό του υπόβαθρο εξαντλείται στο χριστιανισμό του μεσαίωνα.
Στη πορεία πάντως η ομογενοποιήσει του πληθυσμού είναι καλή και οι διαχωρισμοί-διχασμοί που παρατηρούνται είναι αποτέλεσμα υπερβολικού φιλελευθερισμού, χωρίς ίχνος φυλετικής διάκρισης. Αυτό το πλεονέκτημα-μειονέκτημα θα δεχθώ ότι το κουβαλάμε μέχρι σήμερα. Πίσω από τα προβλήματα μας εγώ βλέπω ένα ατίθασο ασυμβίβαστο Έλληνα που θέλει να επιβάλει το δικό του. Αυτό σε καταστάσεις δύσκολες όπου απαιτούνται ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις γίνεται βρόγχος. Στις περιπτώσεις που συμπεριφερθήκαμε συλλογικά η αιτία είναι ότι ετσι μας ετεροπροσδιόρισαν. Όταν η απειλή ήταν ολοκληρωτική τότε έγινε υπέρβαση του εγώ υπέρ του εμείς και ήμασταν αποτελεσματικότατοι.
Εκεί είναι αν θες ο δρόμος που προτείνω και μ’ αυτή την ανάρτηση αλλά και με άλλες. Αυτή την περίοδο μας έχουν στοχοποιήσει για να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα εγώ μας, να συμβιβάσουμε τα πιστεύω μας με μια διαλεκτική διαδικασία, ώστε να λειτουργήσουμε αλληλέγγυα, για να προστατεύσουμε αυτά που αποκτήσαμε σε όλη αυτή τη πορεία.
Δεν θα συμφωνήσω ότι είμαστε καμένο χαρτί.

Ανώνυμος είπε...

Η εύκαιρία γιά πολιτιστική άνάπτυξη καί κοινωνική έξέλιξη τού λαού μας χάθηκε έδώ καί πολλά χρόνια , ίσως κάποτε νά βγούμε άπό τήν άφάνεια ...άλλά τότε μάλλον θά είναι πολύ άργά .
Αν θέλεις έχω γραμμένο στό email μου ένα μικρό καί δυστυχώς σπάνιο βιβλίο πού άναλύει μέ έπιστημονικό -κατά τή γνώμη μου- τρόπο γιατί καί πως καταλήξαμε έδώ πού καταλήξαμε , τό όποίο μπορώ νά σού τό στείλω .
"αναλυση της νεοελληνικής αστικης ιδεολογιας " είναι ό τίτλος του .

Dyer είπε...

Γιώργο Λευκαδίτη
gych58@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

τό έστειλα , έλήφθη?

Dyer είπε...

Οκ ευχαριστώ.
Αρχίζω να το μελετώ.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή μείωση του μεγέθους του Δημοσίου δεν χρειάζεται; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν άχρηστοι Οργανισμοί; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ακατάλληλοι , άχρηστοι, επίορκοι, κοπανατζήδες ΔΥ; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ΔΥ που επειδή έχουν μπει με πλάτες τα ξύνουν και ταυτόχρονα χαλάνε και την πιάτσα καθώς εκείνοι που κάνουν και την δουλειά τους αισθάνονται μ......;

Προφανώς η μείωση του μεγέθους του Δημοσίου , δεν είναι επαρκής. Χρειάζεται και η παράλληλη λειτουργική αναβάθμιση του. Αλλά να μην κρύβουμε πισω απο την ανάγκη της λειτουργικής αναβάθμισης τη επιθυμία μας να μην πειραχτεί κανένας ΔΥ.

Σχετικά με τους πόρους που εξοικονομούνται αναρωτιέσαι : " Τα πλεονάσματα προς κατανάλωση θα προέλθουν ουσιαστικά από τη μείωση των μισθολογικών εξόδων του δημοσίου που πάλι καταναλωνόταν, τι έχει να κερδίσει από αυτή την αλλαγή η αγορά;" Επομένως κι αν ανεβάσουμε την φορολογία για να προσλάβουμε 100.000 ΔΥ το αποτέλεσμα για την αγορά θα είναι πάλι το ίδιο !!!!!! Με συγχωρείς αλλά αυτά είναι ελαφρώς πρωτόγονα οικονομικά. Εχει τεράστια σημασία το πως παράγεται το εισόδημα !!! Αλλο το εισόδημα που χαρίζεται σε κάποιον που δεν προσφέρει τίποτα και εντελώς άλλο το εισόδημα που δημιουργείται επειδή παρήχθη καινούργιος πλούτος. Ακόμα προφανέστερο ότι χαμηλότερη φορολογία διευκολύνει τις επενδύσεις (ναι δεν είναι ο μόνος παράγοντας)
ΥΓ1 Από τη μια δεν σου αρέσει η παγκοσμιοποίηση κι από την άλλη λες να διεκδικήσουμε το δικό μας κομμάτι από την παγκόσμια παραγωγή
ΥΓ2 Τελικά ο νεοφιλελευθερισμός έχει σαν γνησιότερο εκπρόσωπο του τον Τζήμερο ; Γιατί μου έγραφες ότι ο νεοφιλελευθερισμός κυβερνάει την Ελλάδα :) :)

Dyer είπε...

Αγαπητό firiki2010
1. Δεν χρειάζεται μείωση, άλλωστε είμαστε στο ΜΟ της ΕΕ. Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών απαιτείται και φυσικά πάταξη της παραβατικότητας και του πελατειακού κράτους που δημιούργησαν όλοι όσοι κυβέρνησαν αυτό τον τόπο.
2. Δεν μπαίνει θέμα να μη πειραχτεί κανένας ΔΥ. Είναι λάθος ετσι όπως το βάζεις το θέμα. Βέβαια οποίος είναι παράνομος να φύγει. Το ζήτημα όμως είναι ότι την εποχή της κρίσης μειώνοντας το δημόσιο αυξάνει το πρόβλημα της ύφεσης. Ο Κέυνς τα έχει αναλύσει να μη τα ξανά λέμε.
3. Ο Τζήμερος γράφει «που οδηγεί σε μείωση των φόρων, που οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων» που βλέπεις το λάθος για το σκεπτικό μου. Ναι αν υπήρχαν οι δυνατότητες να προσληφθούν 100.000 ΔΥ χωρίς βέβαια να αυξηθούν οι φόροι και αυτούς τους ανθρώπους τους αξιοποιούσες παραγωγικά θα ήταν πολύ καλό για την οικονομία.
4. Ένα τόσο πολυπαραγοντικό φαινόμενο που λέγεται αύξηση των επενδύσεων, εσύ το συνδέεις μόνο με τη μείωση της φορολογίας, και αυτό το θεωρείς προχωρημένα οικονομικά. Βλέπεις εσύ τον ιδιωτικό τομέα να ενδιαφέρεται για επενδύσεις εν μέσω κρίσης. Πιστεύεις ότι αν μειώσεις την φορολογία των επιχειρήσεων τα πλεονάσματα θα τα επενδύσουν; Ο Κέυνς έχει γράψει και γι΄ αυτά.
5. Δεν μου αρέσει η παγκοσμιοποίηση επειδή έχει επιβάλει ανισορροπίες στη παγκόσμια κατανομή εργασίας και στη παραγωγή πλούτου. Προφανώς επιθυμώ μια παγκόσμια οικονομία καλύτερα ισορροπημένη, δεν είμαι οπαδός του απομονωτισμού.
6. Μεγάλο θέμα. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η κυρίαρχη ιδεολογία στην Ελλάδα (σε επίπεδο υποσυνείδητου) με ότι αυτό συνεπάγεται, το ξανά γράφω. Ο Τζήμερος εκφράζει μερικές χαρακτηριστικές απόψεις του νεοφιλελευθερισμού (σε επίπεδο συνειδητού).
Πολλές φορές το υποσυνείδητο δεν επικοινωνεί με το συνειδητό και ετσι ο Τζήμερος χάνει τις εκλογές!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε μέ άφορμή τά τελευταία σχόλια θά πάρω τήν πρωτοβουλία ,χωρίς νά σέ ρωτήσω , καί θά σού στείλω 3 μαιλ πού έχουν σχέση μέ τό θέμα τών σχολίων καί πού θά ήθελα νά μού πείς τήν γνώμη σου πάνω σ' αύτά πού γράφει ό συγγραφέας .
Εύχαριστώ έκ τών προτέρων
γιώργος -λευκάδα