14/6/13

ΕΡΤ Εκπαιδευτική Τηλεόραση.



Πάντα υποστήριζα ότι οι κοινωνικοί αγώνες για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να έχουν το στοιχείο της πρωτοτυπίας, του απρόβλεπτου ή να επικεντρώνονται 100% στο στόχο. Στις άλλες περιπτώσεις όταν μια αντίδραση είναι προβλέψιμη, αυτός που ασκεί την εξουσία προετοιμάζεται και τελικά την εξουδετερώνει, όση μαζικότητα και αν διαθέτει.
Όταν απεργούσαν για παράδειγμα τα Μέσα Μαζικών Μεταφορών στη καλύτερη περίπτωση γινόταν μια παρέλαση από το Σύνταγμα άντε και κάποιο χημικό και …..απίστευτη ταλαιπωρία για τον κόσμο που εύκολα μπορούσε κάποιος να τον στρέψει κατά των απεργών. Τα αποτελέσματα συνήθως πενιχρά. Υποστήριζα λοιπόν ότι η απεργία έπρεπε να γίνεται με τα μέσα στο δρόμο χωρίς εισιτήριο, δωρεάν. Ετσι η απεργία θα έβλαπτε μόνο την διοίκηση αλλά κυρίως οι απεργοί θα κέρδιζαν τον κόσμο, το πλέον σημαντικό για μια κινητοποίηση.
Στη περίπτωση της ΕΡΤ λοιπόν συνέβη το απρόβλεπτο. Η κυβέρνηση θέλοντας να κρύψει τις αποτυχίες της ενεργοποιεί το σχέδιο «εξυγίανσης»-κλεισίματος. Λογικά οι σχεδιαστές θα περίμεναν την απεργία συμπαράστασης των δημοσιογράφων της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ άντε και μια παρέλαση στο Σύνταγμα με μπόλικα χημικά. Στη πράξη όλοι θα ασχολούνταν με την απεργία, θα περνούσαν στα ψιλά τα δύσκολα και κάποια στιγμή θα ξεφούσκωνε.
Το σενάριο εξελίχθηκε προβλέψιμα ….όμως η ΕΡΤ δεν εσίγησε. Οι εργαζόμενοι δεν απείργησαν! όπως έκαναν παλαιότερα, αλλά συνέχισαν να εργάζονται με ανοιχτές τις πόρτες στον κόσμο. Αν και η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ για να κλείσει τους πομπούς κτλ τα εναλλακτικά μέσα πρόβαλαν την ΕΡΤ που εξέπεμπε, όταν μάλιστα άρχισε να αναμεταδίδει και η EBU ΕΡΤ, η νίκη ήταν ολοκληρωτική.
Μια μικρή αλλαγή στις αρχικές συνθήκες προκάλεσε τον απόλυτο εκτροχιασμό των σχεδίων της κυβέρνησης. Η πρωτοτυπία των εργαζόμενων της ΕΡΤ (σχετικά με το παρελθόν)  να μη σταματήσουν να εργάζονται, έκανε την κινητοποίηση την πλέον  αποτελεσματική και άκρος φιλολαϊκή. Λογικά η κυβέρνηση θα κάνει πίσω και θα αποδεχθεί τη ήττα της.
Η ΕΡΤ δίδαξε πως πρέπει να γίνονται οι κοινωνικοί αγώνες (ας διδαχτούν και οι καθηγητές).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: