19/12/11

Αποπαγκοσμιοποίηση


 

Μετά από μερικά χρόνια επίπλαστης ευημερίας ήρθε η ώρα να φανεί το πραγματικό πρόσωπο  της παγκοσμιοποίησης. Πίσω από τα πάμφθηνα, προσιτά καταναλωτικά προϊόντα που προσέφερε η υλοποίηση του μοντέλου της παγκοσμιοποίησης, κρυβόταν η απαξίωση της εργασίας και τα υπερκέρδη των πολυεθνικών. Η τραπεζική κρίση του 2008 και η χρηματοπιστωτική δυσκολία που προκλήθηκε ήρθε να αναδείξει τον παραλογισμό και την πλεονεξία αυτού του καπιταλιστικού εγχειρήματος. Το παραγωγικό έλλειμμα του δυτικού κόσμου λόγω της παγκοσμιοποίησης είχε καλυφθεί ουσιαστικά με άφθονο και άκριτο υπερδανεισμό. Η αθρόα εισροή κεφαλαίων και στο ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα είναι η αιτία που δημιουργούσαν την εφορία της ανάπτυξης και της ευημερίας, μια ευημερία με δανεικά.
Η χρηματοπιστωτική κρίση αποκόπτει αυτή την ροή των κεφαλαίων με αποτέλεσμα οι δυτικές οικονομίες να οδηγούνται ουσιαστικά σε αδιέξοδη ύφεση. Γίνεται πλέον φανερός ο αμοραλισμός της τελευταίας δεκαπενταετίας που μεταφέροντας συστηματικά την παραγωγή στις χώρες χαμηλού εργατικού κόστους έμεινε ουσιαστικά χωρίς σημαντικό παραγωγικό αντικείμενο, δηλαδή αδυναμία παραγωγής πλούτου. Η εργασία του δυτικού εργαζόμενου είναι πλέον μη ανταγωνιστική.
Τα σενάρια που μιλούσαν για υποκατάσταση του παραγωγικού ελλείμματος με  υψηλής τεχνολογίας παραγωγές και υπηρεσίες αποδεικνύονται, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, ανεπαρκή. Στη χώρα μας μάλιστα που δεν υπήρχε υψηλή τεχνολογία, υποδομές και μια δαιδαλώδης νομοθεσία, αυτή η εναλλακτική λύση μοιάζει με ουτοπία.
Στις μέρες της ύφεσης που βιώνουμε το δικαίωμα στην εργασία τελικά έχει γίνει ζητούμενο. Σε οποιοδήποτε παραγωγική θέση και αν βρίσκεται κάποιος ο κίνδυνος της ανεργίας είναι πλέον ορατός. Και αυτό βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Μπορεί οι παθογένειες στον τόπο μας να έχουν μεγιστοποιήσει το πρόβλημα, αλλά η ανεργία είναι ένα πρόβλημα συστημικό συνέπεια της παγκοσμιοποίησης.
Με αυτά τα δεδομένα η ανάγκη για αλλαγή πλεύσης είναι επιβεβλημένη. Η αποπαγκοσμιοποίηση είναι   αναγκαία. 
Αυτή τη στιγμή πλήττεται  και σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης. Η Γαλλία νιώθει πλέον τον κίνδυνο της αύξησης της ανεργίας να πλησιάζει απειλητικά, η οικονομία της επιβραδύνετε και η ύφεση είναι προ των πυλών. Εκεί όμως δεν τρέφουν αυταπάτες και οι πολιτικοί έχουν τη δύναμη να προτείνουν λύσεις ρεαλιστικές και αποτελεσματικές. Μια στροφή των καταναλωτών στο "made in France" προβάλλεται σε όλα τα επίπεδα. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση διαπιστώθηκε ότι το 50% των Γάλλων καταναλωτών είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα προϊόν ακριβότερα αρκεί να είναι "made in France" και μάλιστα στα είδη διατροφής το ποσοστό αυτό φτάνει το 78%.
Όταν βλέπω λοιπόν ισχυρές χώρες σαν τη Γαλλία να στρέφονται σε τέτοιες πρακτικές προστασίας της παραγωγής και της εργασίας από τη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης αναρωτιέμαι τι έχουμε κάνει εμείς. Όταν ξέσπασε η κρίση η ανεργία ήταν πολύ μικρότερη και τα λουκέτα δεν τα είχαμε δει ακόμα. Δεν έγινε όμως καμία σοβαρή προσπάθεια για να μεταστραφεί η καταναλωτική μας πρακτική προς τα ελληνικά προϊόντα. Η πολιτική ηγεσία όφειλε να βρει τις διόδους για να προβάλει το made in Greece. Όμως άντ’ αυτού το μόνο που είδαμε ήταν εισπρακτικά μέτρα, και περικοπές που βάθαιναν την ύφεση και την ανεργία και στόχους ανάπτυξης εξωπραγματικούς για την ελληνική πραγματικότητα. Η οικονομική αλληλεγγύη που θα προστάτευε άμεσα την παραγωγή και την εργασία στον τόπο μας δεν προβλήθηκε ποτέ και από κανένα!
Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μας κατά μέσο όρο την προηγούμενη δεκαετία ήταν το 15% του ΑΕΠ. Ακόμα και μια μικρή μεταστροφή θα μπορούσε να διατηρήσει πολλές θέσεις εργασίας που τώρα χάθηκαν. Η μείωση του ελλείμματος που παρατηρούμε σήμερα δεν οφείλεται στην συνειδητοποίηση των καταναλωτών αλλά στη ύφεση που συρρικνώνει όλα τα μεγέθη.
Στη κατάσταση που φτάσαμε δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόταση που να αποτελεί πανάκια για τη λύση των προβλημάτων μας. Πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε όλες τις προτάσεις που ενισχύουν την οικονομική αλληλεγγύη. Είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι αγοράζοντας ένα κινεζικό προϊόν στηρίζεις μια κακοπληρωμένη θέση εργασίας στη Κίνα και αποδυναμώνεις μια άλλη στον τόπο μας.
Τις μέρες των εορτών κάντε ένα Δώρο Ελληνικό από ελληνικό κατάστημα.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό Dyer!
Αποπαγκοσμιοποίηση σε όλα τα επίπεδα.
Τελικά τους γύρισε μπουμερανγκ.
@αλλενάκι

Dyer είπε...

Νάσαι καλά Αλλενακι και να έχουμε καλές γιορτές.
Η παγκοσμιοποίηση λειτούργησε κυρίως μόνο προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών και ελάχιστα στον τρίτο κόσμο. Οι υπόλοιποι είμαστε βαθιά χαμένοι.

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ

ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΩΡΟ.

ΚΑΘΩΣ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΥΠΟΤΥΠΩΔΕΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΞΑΛΕΙΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΕΩ ΠΑΣΟΚ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ.

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Dyer είπε...

Καλώς ήρθες ΘΕΡΣΙΤΗ.
Δεν έχεις άδικο στην παρατήρησή σου. Η αποβιομηχάνιση έχει τις ρίζες της στο 81 όμως η μεγάλη ζημία έγινε μετά το ευρω.
Πάντως θα μπορούσες να κανείς δώρα αν το ψάξεις λίγο. Ένα καλό ελληνικό κρασί, είναι μια ιδέα. Σκέψου να πας σε ένα μαγαζί με δώρα και να ζητήσεις κάτι Ελληνικό. Μάλλον θα φύγεις χωρίς να πάρεις τίποτα, όμως αν το έκαναν πολλοί αυτό, στις επόμενες γιορτές θα φρόντιζαν να είχαν.

zoyzoy είπε...

Τώρα είναι ήδη αργά τα λουκέτα που μπήκαν δεν ανοίγουν με τίποτα η αγορά έχει πεθάνει τελείως.
Μόνο τα "θηρία" αναπτύσσονται και δεν σταματάμε να τα ταΐζουμε.
Ήδη μας άφησαν άνεργους και ακόμα να το καταλάβουμε.
Αυτό που κάνει η Γαλλική κυβέρνηση θα'πρεπε να γινόταν εδώ 4χρόνια πριν φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.
Είμαι τελείως απογοητευμένη!

Dyer είπε...

Πολύ απογοητευμένη σε βρίσκω zoyzoy. Η κατάσταση είναι όντως τραγική.
Όμως θα παραδοθούμε;
Ποτέ!
Αν είχαμε αλλάξει ρότα νωρίτερα τώρα θα ήμασταν καλύτερα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα λέμε σε λίγα χρόνια πόσο λάθος κάναμε που δεν αλλάξαμε έστω το 2011.

firiki2010 είπε...

Αν και για μένα η παγκοσμιοποίηση είναι κάτι σαν φυσικό φαινόμενο που έχει αρχίσει εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια και συνεχίζεται και το να μην σου αρέσει μου μοιάζει λίγο σαν να μη μου αρέσει η σφαιρικότητα της γης, τον τελευταίο καιρό "ψάχνομαι" και ψάχνω πολύ για Ελληνικό προϊόν.
Παγκοσμιοποίηση βλέπετε δεν σημαίνει "αυτοκτονώ" και μάλιστα για πλάκα. Και βεβαίως μπορεί - ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ- να δουλέψει προς όφελος όλων.

Dyer είπε...

Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι φυσικό φαινόμενο firiki2010. Είναι ένα καπιταλιστικό οικονομικό μοντέλο που επιβλήθηκε για την αύξηση των κερδών τους. Μη μπλέκεις την διεθνοποίηση με την παγκοσμιοποίηση. Βέβαια και συ ακόμα που είσαι υπερ διακρίνω να έχεις φοβίες γι’ αυτό που συμβαίνει. Αυτό το “ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ” τα λέει όλα. Και εγώ θα μπορούσα να φανταστώ και να συμφωνήσω με μια άλλη παγκοσμιοποίηση που θα είχε σαν βάση τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη. Όμως σημασία δεν έχει τι θέλουμε αλλά τη συμβαίνει πραγματικά.
Και τέλος χαίρομαι που αναζητάς ελληνικά προϊόντα.
Άν όλοι έψαχναν όπως εσύ, η παγκοσμιοποίηση θα ακυρωνόταν στην πράξη.

Ανώνυμος είπε...

KAΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ DYER.

TA ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ.

ΑΝ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΣΘΩΤΟ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΕΚΕΙ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ;

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΛΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ, ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΚΙΝΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΕΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΓΛΕΖΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ. ΤΟ ΣΤΥΓΝΟ ΚΙΑ ΑΘΛΙΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΟΜΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΗΣ ΔΕΝ ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΟΜΙΖΟΥΝ.

ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΑΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ, ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΔΗΛΑΔΗ, ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΛΛΗΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΑΥΤΕΡΑΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΚΟΙ.

ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Dyer είπε...

Είναι ευχάριστο να υπάρχουν νέοι που ελπίζουν να αλλάξουν τον κόσμο. Η καπιταλιστική αλλοτρίωση όμως τους κάνει μειοψηφία. Αυτό είναι ένα δεδομένο Θερσίτη και πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Δυστυχώς ο προλετάριος είναι ο loser της ιστορίας.
Επί της ουσίας τώρα.
1. Όχι δεν θέλω ένα προϊόν που παράγεται σε άθλιες συνθήκες εργασίας. Όμως όλα τα πράγματα δεν είναι ή μαύρα ή άσπρα. Ας κάνουμε μια ιεράρχηση. Οι συνθήκες στον τόπο μας δεν είναι καλές όμως μπροστά σ’ αυτές της Ινδίας είναι άριστες. Το ΚΚΕ έχει για παράδειγμα πληροφόρηση σχεδόν για όλα τα εργοστάσια στη Ελλάδα. Γιατί ποτέ δεν επαίνεσε τον σχετικά καλύτερο καπιταλιστή από τον σχετικά χειρότερο. Λειτουργώντας ισοπεδωτικά χάνει το ακροατήριο, ένα ακροατήριο που δεν είναι ώριμο με την ουσία του σοσιαλισμού. Θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό αν μας πρότεινε μια λίστα εργοστασίων όπου οι εργαζόμενοι είναι σχετικά ευχαριστημένοι. Αν μάλιστα ο καταναλωτής επέλεγε τα προϊόντα από την «καλή επιχείρηση», θα ήταν ένα κίνητρο για να βελτιωθούν και οι άλλοι.
Κατά τη γνώμη μου από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, από το Α για να φτάσουμε στο Ω που προτείνεις.
2. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο δεν είναι Ελληνικό Θερσίτη. Δεν έχει πατρίδα, όταν μάλιστα συσσωρεύεται απ’ όλο τον κόσμο, δεν μπορείς να το ελέγξεις. Είναι θέμα επιλογής αν θα συμβιβαστείς μαζί του για να πάρεις όσα περισσότερα μπορεί ή αν θα έρθεις σε ρίξει μαζί του. Αυτή τη στιγμή «έλληνες εφοπλιστές» χτίζουν περίπου 600 καράβια. Από αυτά μόνο ένα στην Ελλάδα! Ξέρω αυτά που σου λεω είναι έξω από το σκεπτικό σου, αλλά είναι ρεαλιστικότερα.
Στις γιορτές πάντως σου προτείνω να κανείς δώρα από ελληνικούς συνεταιρισμούς. Δεν θα κινδυνεύεις από τον κακό καπιταλιστή που δεν γνωρίζεις.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ DYER

ΝΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ.

ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΛΑΟΣ;

ΝΑ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΩ ΤΗΝ ΕΛΛΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΛΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΝΟXΛΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ.

ΠΑΡΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΚΑ ΚΙΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ ΔΙΟΤΙ Ο ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΙΝΕΖΟΣ.

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΛΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.

ΟΥΤΕ ΜΠ[ΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ.

ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ ΣΑΚΣ ΓΙΑΤΙ ΙΕΝΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΕΒΑΡΑΙΟΙ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΜΩΣ ΕΝΑΝ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΜΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.

ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΝΤΟΠΙΑΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.

ΚΑΙ ΜΕ ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ ΣΑΚΣ ΣΥΝΕΡΓΑΙΑ ΤΟ ΛΑΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΧΤΕΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΥΝ ΣΩΤΗΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ ΣΕ NEW AGE STYLE.

ΑΝΤΙΟ ΔΓΛΑΔΗ ΚΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΥΣ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΜΟΜΙΑ.

ΦΥΣΙΚΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΞΕΝΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ.

ΕΠ[ΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΗΝ ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΕΠΕΙ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ,ΑΝ ΒΡΩ ΛΕΦΤΑ, ΓΙΑ ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΑΓΑΖΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Dyer είπε...

Φίλε Θερσίτη ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο υπάρχουν όλα τα χρώματα.
Δηλαδή για σένα είναι το ίδιο όταν ένα προϊόν παράγεται από εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας σχετικά με ένα άλλο που ο εργαζόμενος απολαμβάνει τις παροχές ενός καπιταλιστικού κράτους πρόνοιας!
Δεν θα συμφωνήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

ΟΝΤΩΣ

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΔΙΝΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ.

ΛΑΝΑΡΑΣ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ.

ΚΙ Ο ΜΑΝΕΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΙΩΣΕ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ.

ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΩ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ;

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Καλές γιορτές και σε σένα φίλε Dyer.

Φιλε ΘΕΡΣΙΤΗ, πως θα πάμε μπροστά έτσι;...

@αλλενάκι

xrhxa είπε...

Καλησπέρα φίλε dyer...

Επιλέγω Ελληνικά, γιατί πουθενά στην Ελλάδα η παραγωγή και τα εργοστάσια δεν είναι τέτοιας τερατώδους μορφής και όγκου που να έχουν τους εργάτες σαν σκλάβους....

Επιλέγω Ελληνικά γιατί τα περισσότερα προιόντα είναι μικροπαραγωγών , που είναι αυτοαπασχολούμενοι( ειδικά όταν μιλάμε για είδη δώρων) και είναι από τους ανθρώπους που "στην κατσαρόλα το βράζουν και στο καπάκι το τρώνε".....

Επιλέγω Ελληνικά γιατί τα λεφτά που θα δώσω θα μου τα επιστρέψει αυτός που θα τα πάρει αύριο αγοράζοντας τα δικά μου προιόντα....

Όσο για τιςθέσεις περι καπιταλισμού στην Ελλάδα...μόνο κλαυσίγελο μου προκαλεί η τοποθέτηση του ανώνυμου...ποιός καπιταλισμός;
Δεν βαρέθηκαν να πιπιλάνε την ίδια καραμέλα, άνθρωποι που δεν έχουν καταλάβει πόσο κακό έχουν κάνει στην χώρα...τόσο που αναρωτιέμαι μην και είναι οι ίδιοι πράκτορες αυτού που καταγγέλουν...νισάφι πια...
Έφτασε να λέει ότι από όπου και να αγοράζει προιόντα δεν τον ενδιαφέρει....αλλά τον πονάει ο κόπος του εργαζόμενου....πες του να πάει να πει αλλού τα κάλαντα...εδώ μας τα'παν κι άλλοι....κι όσοι πόνεσαν ξέρουν....πες του....

Να μην ξεστρατίσω...ήρθα στην σελίδα σου βασικά για να σου πω χρόνια πολλά...

Χρόνια πολλά φίλε dyer καλή πρωτοχρονιά να έχεις με τους δικούς σου ανθρώπους και μια καλή χρονιά να μας έρθει....με υγεία....

zoyzoy είπε...

Καλή Πρωτοχρονιά υγεία και αισιοδοξία για τη Νέα Χρονιά που έρχεται εύχομαι από καρδιάς!

Με φιλιά θαλασσινά!

Dyer είπε...

Εύχομαι και γω φίλε xrhxa υγεία …. και το 2012 να εξελιχθεί ανέλπιστα καλά!!!
Από τον τρόπο που γράφεις για τα Ελληνικά προϊόντα καταλαβαίνω ότι πρέπει το βιώνεις πραγματικά, να βλέπεις τη ζημιά που γίνεται. Έχει περάσει τόσος χρόνος, η ζημιά μεγαλώνει και ακόμα δεν έχει γίνει σοβαρή προβολή για τα ελληνικά προϊόντα. Τα γελοία ΜΜΕ έχουν αναλύσει όλα τα νομισματικά σενάρια αλλά για την ουσία την παραγωγή και την εργασία η προβολή είναι ελάχιστη. Προβάλουν την αλληλεγγύη προς τους ανέργους (και πολύ σωστά) αλλά δεν προβάλουν ούτε προωθούν την εργασία για να μη γίνουμε άνεργοι!!!
Για τα υπόλοιπα παίρνεις μια άποψη του τι σημαίνει δογματισμός και τις συνέπειές του.

Dyer είπε...

Αυτή η αισιοδοξία είναι που απουσιάζει από την πρωτοχρονιά που έρχεται zoyzoy.
Αλλά και τις προηγούμενες που ήτανε χάλια πήγαμε. Μήπως είναι καλύτερα έτσι;
Εύχομαι υγεία αγάπη και τύχη.

xrhxa είπε...

Tα ΜΜΕξαπάτησης είναι τσιράκια των κυβερνώντων...και εφ΄όσον οι κυβερνώντες την Ελλάδα είναι τοποτηρητές των αληθινών εξουσιαστών της, τότε καταλαβαίνεις ότι ποτέ δε θα ακούσεις πράγματα από αυτά , που να ανταποκρίνονται στην αλήθεια και που να αποσκοπούν στο συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων....

Άθεος είπε...

Μια χαρά απαισιοδοξία είχες zoyzoy, γιατί το χαλάς με τις ευχές;
Θα μου πεις, τέτοιες μέρες τι μήνυμα θα δώσεις...
Όμως εγώ έχω στο νου άλλα πράγματα.
Όσοι βλέπουν τα πράγματα αισιόδοξα, μάλλον κοιμούνται ακόμα και το ζητούμενο είναι να ξυπνήσουμε!
Τώρα, το ξύπνημα ας γίνει καθολικό το 2012. Τούτη την ευχή δίνω!

Dyer είπε...

Καλή αγωνιστική χρονιά λοιπόν φίλε Άθεε!