Στην ομιλία του σήμερα ο νέος πρωθυπουργός, κάνοντας μια «υπόθεση εργασίας», προσπάθησε να τεκμηριώσει τα τρία σοβαρότερα μειονεκτήματα που θα είχε μια ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή.
Τα αναφέρω έτσι όπως τα θυμάμαι.
1 Πληθωρισμός με συνέπεια να πληγούν τα κατώτερα οικονομικά στρώματα.
2 Το δημόσιο χρέος θα είναι δύσκολα διαχειρίσημο επειδή θα είναι σε σκληρό νόμισμα
3 Απαξίωση των αξιών λόγω της υποτίμησης με αποτέλεσμα οι έχοντες να μας εξαγοράσουν κοψοχρονιά.
Ειλικρινά απογοητεύτηκα από το επίπεδο του τεχνοκράτη πρωθυπουργού μας και από το πόσο γρήγορα αλλοτριώθηκε από τους πολιτικούς και άρχισε να μας λέει παπαριές.
Ένα θέμα που είναι τόσο σοβαρό θα έπρεπε να είχε αναλυθεί πλήρως και αν υπήρχαν κάποια σοβαρά μειονεκτήματα να προβληθούν αναλυτικά και επαρκώς.
Επειδή όμως δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Παπαδήμος δεν έχει μελετήσει αυτό το σενάριο, όχι τώρα, αλλά από το την εποχή της ένταξης της χώρας στο μνημόνιο, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι έχει αποκλειστεί η δραχμή επειδή δεν συμφέρει τους δανειστές μας και τα κέντρα που εξυπηρετεί.
Γι’ αυτό τα επιχειρήματα τελικά είναι τουλάχιστον γελοία.
Για όσους τα θεωρούν σημαντικά απαντώ:
1 Τα κατώτερα οικονομικά στρώματα και όχι μόνο πλήττονται και τώρα, αλλά δεν διαφαίνεται καμία ελπίδα για ανάκαμψη. Με την πολιτική του ισχυρού νομίσματος έχει νεκρώσει η οικονομία και η ανεργία έχει περάσει το 20%. Άλλωστε έχουμε βιώσει περιόδους υψηλού πληθωρισμού και σας διαβεβαιώ ήταν πολύ καλύτερα από τώρα.
2 Για να καταλάβω με το ευρω είναι διαχειρίσημο; Το κούρεμα δεν αποτελεί μια συγκαλυμμένη χρεοκοπία; Δηλαδή τι πιστεύουν, ότι οι ιδιώτες επενδυτές – κερδοσκόποι, που θα γράψουν ζημιά από τα ελληνικά ομόλογα, παραμυθιάζοντε με τον όρο συντεταγμένη πτώχευση. Η αντίδραση τους θα είναι ίδια και με το κούρεμα και με μια πτώχευση.
3 έχω απαντήσει στην ανάρτησή μου “Αποπληθωρισμός Και Δραχμή”
Θέλοντας να είμαι καλοπροαίρετος προς το νέο πρωθυπουργό, αποκλείοντας την συνομοσιολογία, θα υπέθετα ότι αυτή η «υπόθεση εργασίας» έγινε για να περάσει το μήνυμα που λέει ότι στο σημείο που φτάσαμε δεν υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα υπέρ του ευρω. Ένα μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι ήρθε η ώρα για να αποφασίσουν ή την ολοκλήρωση της ευρωζώνη ή ότι η διάλυσή της δεν είναι και το τέλος του κόσμου.
Αυτό το τελευταίο είναι η δικιά μου «υπόθεση εργασίας»!
6 σχόλια:
Καλημέρα....
Ακριβώς φίλε μου....ή ολοκλήρωση ή διάλυση.....
Το μετέωρο βήμα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης κάνει πολύ κακό στους λαούς της Ευρώπης....
Όσοι νομίζουν ότι η Ε.Ε. είναι ένα κλαμπ για τσάγια και κοινωνικές σχέσεις , πρέπει τώρα να το "πάρουν αλλιώς" το τιμόνι(βλέπε Μέρκελ: οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να αφήσουν κάποιες κυριαρχίες τους για μπορέσει να λειτουργήσει το Ευρώ-και δεν εννοεί την Ελλάδα)
Αν θέλουν φίλε xrhxa να επιβιώσει το ευρω πρέπει πρώτα να κόψουν το γόρδιο δεσμό των χρηματοοικονομικών που πνίγει τις χώρες και κατόπιν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για ανάπτυξη μέσα στην ευρωζώνη, προστατεύοντας την παραγωγή από τον αθέμιτο ανταγωνισμό της παγκοσμιοποίησης.
Το πρώτο μπορεί να γίνει το δεύτερο όμως που είναι και το πλέον σημαντικό πολύ φοβάμαι ότι δεν το έχουν κατά νου.
Φίλε Dyer
Η ποσοτική διαφορά όταν μεγαλώνει κάποια στιγμή γίνεται ποιοτική. Ναι! και τώρα πλήττονται τα κατώτερα οικονομικά στρώματα, ναι! και τώρα το χρέος είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, ναι! και τώρα υπάρχει ο κίδυνος να σε εξαγοράσουν κοψοχρονιά οι έχοντες. Πολύ απλά σε ένα περιβάλλον δραχμής τα κατώτερα οικονομικά στρώματα θα πληγούν ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, το χρέος θα είναι ΑΚΟΜΑ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΑ διαχειρίσιμο και οι έχοντες θα σε αγοράσουν ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ. Οσο δεν καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα μας δεν είναι το ευρώ (βεβαίως και περνάει την κρίση του και μαζί μ΄ αυτό κι εμείς) αλλά οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες μας, προκοπή δεν πρόκειται να δούμε.
Ο Παπαδήμος (δεν είναι λίγο αλαζονεία απο την πρώτη στιγμή να λες ότι λέει παπαριές;) πολύ ορθά δεν ανέλυσε το θέμα ευρώ ή δραχμή όσο ίσως θα ήθελες. Η κουβέντα και οι προβέψεις περί δραχμής μπορεί κάποια στιγμή να λειτουργήσουν σαν αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία.Κι απ΄ όσο καταλαβαίνω τον κόσμο γύρω μου κανένας δεν θέλει την επιστροφή στη δραχμή. Ακόμα κι αυτοί που το συζητάνε.
Φίλε firiki2010 για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά.
Κατ΄ αρχήν ένα φαινόμενο, ένα πείραμα, πρώτα εξετάζεται ποιοτικά και μετά ποσοτικά (η ποσοτική ανάλυση μάλιστα είναι συνήθως δυσκολότερη, τώρα μιλάω σαν φυσικός). Άρα οι κίνδυνοι από τη δραχμή σύμφωνα με τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού ποιοτικά υφίστανται και τώρα, σ΄ αυτό συμφωνούμε . Η διαφορά μας είναι στην ποσότητα (την ποσοτική ανάλυση). Αν στην ομιλία του λοιπόν έλεγε ότι τα συμπτώματα αυτά της οικονομίας θα επιδεινωθούν, θα ήταν ειλικρινέστερος, όμως δεν είπε αυτό. Παρουσίασε ένα δράκο για να μας τρομοκρατήσει. Αυτό δεν το δέχομαι από ένα τεχνοκράτη. Γνωρίζεις καλά ότι δεν ήμουν αρνητικός από την πρώτη μέρα που ανέλαβε να σχηματίσει κυβέρνηση. Όμως όταν νοιώθω ότι κάποιος υποβαθμίζει τη νοημοσύνη μου εξανίσταμαι. Εν πάση περιπτώσει ας μην έκανε αυτή την «υπόθεση εργασίας» για να μη τον χαρακτήριζα έτσι.
Πάμε τώρα στη ουσία του σχολίου σου. Υποστηρίζεις ότι το πρόβλημα είναι τελικά ποσοτικό. Θα συμφωνούσα πάλι αν γνωρίζαμε που είναι ο πάτος της ύφεσης που ζούμε και ποιος θα ήταν ο πάτος αν επιστρέφαμε στη δραχμή. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τίποτα. Το βέβαιο είναι ότι η ύφεση κινείται επιταχυνόμενη και κανένας δεν ξέρει ποτέ θα επιβραδύνει. Και βέβαια κανένας δεν γνωρίζει με ποσοτική ακρίβεια το τι θα συμβεί αν επιστρέψουμε στη δραχμή. Άρα αυτή η ποσοτική διαφορά που υποστηρίζεις νομίζω πως είναι αυθαίρετη.
Δεν είμαι κακοπροαίρετος. Από καιρό τώρα προσπαθώ να βρω σοβαρά πλεονεκτήματα για να παραμείνουμε στο ευρω και το μόνο που εισπράττω είναι ατεκμηρίωτη τρομοκρατία. Δεν έχω γράψει για τα ενδεχόμενα πλεονεκτήματα που θα έχει μια επιστροφή στη δραχμή (και θα μπορούσα να γράψω πολλά), επειδή κατά βάθος δεν θέλω να χαθεί αυτή η προσπάθεια, αλλά όσο περνά ο καιρός καταλαβαίνω ότι είναι ηλίθιο να κάνεις το ευρω αυτοσκοπό χωρίς κανένα άλλο πλεονέκτημα.
Το θέμα δεν είναι αν θα επιστρέψουμε στη δραχμή ή αν θα παραμείνουμε γιατί θα έπρεπε ήδη να μην είχαμε μπει στο Ευρώ. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Θα μου πεις τώρα που τα λες…
Ναι, και τότε που τα έλεγα, ποιος άκουγε;
Σημασία έχει ότι δεν διδασκόμαστε από τα λάθη μας!
Τι θέλω να πω;
Θα το δείτε στα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών!
Πάλι τους ίδιους θα ψηφίσουμε!
…δηλαδή θα ψηφίσουν!
Η απαξίωση απέναντι στον πολιτικό κόσμο είναι δεδομένη. Όμως ακόμα και ένα 30% των πολιτών αν συμμετάσχουν στις εκλογές πάλι κάποιοι θα πανηγυρίζουν για την νίκη τους. Ο νόμος είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα τους, το λευκό μέτρα το ίδιο με την αποχή και τα άκυρα, δηλαδή τα αγνοούν. Η δημιουργία νέων κομμάτων περνά από την κρησάρα των ΜΜΕ άρα πολύ δύσκολο έστω και να εμφανιστούν με αξιώσεις. Άλλωστε αν ψηφίσεις ένα κόμμα που είναι κάτω από 3% είναι σαν να μη έχεις ψηφίσει. Τελικά το σύστημα είναι φτιαγμένο φίλε Άθεε για να λειτουργεί για μας χωρίς εμάς, μας έχουν εγκλωβισμένους.
Μέσα στο τοπίο αυτό μπορεί να απέχεις, ώστε να είσαι συνειδησιακά Οκ, αλλά τελικά κάποιοι θα ψηφίσουν για λογαριασμό σου. Άποψή μου είναι, χωρίς να είμαι συνειδησιακά Οκ, να συμμετέχω με ψήφο σε κάποιο μικρό κόμμα που δεν έχει συναινέσει στη καταστροφή μας με την ελπίδα να ισχυροποιηθεί τόσο ώστε τα μεγάλα συναινετικά να μη μπορέσουν με κανένα τρόπο να σχηματίσουν κυβέρνηση …..και μετά ξύπνησες θα μου πεις.
99% δεν θα γίνει τίποτα από αυτά που ελπίζω, όμως συμμετέχοντας θα το προσπαθήσω.
Δημοσίευση σχολίου