20/12/10

“Προς το Λαό”

Με το κείμενο “Προς το Λαό” η Εκκλησία της Ελλάδος προσπαθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη κρίση. Την απελπισία, το αδιέξοδο και το φόβο για το αύριο που προκάλεσαν οι πολιτικοί, η εκκλησία προσπαθεί να τον μετριάσει (άλλωστε ξέρει πολύ καλα να διαχειρίζεται τον ανθρώπινο φόβο). Το θετικότατο είναι ότι δεν προτείνει μεταφυσικές λύσεις αλλά είναι πολύ γήινη και υλική. Επειδή όλοι γνωρίζουμε την οικονομική δύναμη που έχει, προβάλει την δυνατότητα να βοηθήσει όλους όσους την πλησιάσουν. Θεμιτό κατά τη γνώμη μου από ένα οργανισμό που προσπαθεί να ενισχύσει τη λαϊκή του βάση (αφου δεν μπορέσαμε να αυτοοργανωθούμε και αλλοτριωμένοι μάλιστα από τα ΜΜΕ κινδυνεύουμε με εθνικό διχασμό).
Είναι κρίμα πάντως που ένα τέτοιο ξεκάθαρο ενωτικό κείμενο το έγραψε η εκκλησία (θα το περίμενα από την αριστερά, αλλά αυτοί μου φαίνεται ακόμα κουκιά μετράνε). Απλά και κατανοητά τοποθετεί το πρόβλημα της κρίσης και τις γενεσιουργές αιτίες, πνευματικές και οικονομικές. Στιγματίζει έντονα την πολιτική ζωή του τόπου (με απλές, λογικές διαπιστώσεις που όλοι κάνουμε) για να τονίσει την διαφορά της από το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο. Κάνει μια μίνι αυτοκριτική αλλά προβάλει τελικά την άποψη ότι ήταν θύματα σκανδαλολογίας (θα ήταν άκαιρο να αναλωθούμε τώρα κάνοντας κριτική στην εκκλησία). Αντιμετωπίζει τέλος το λαό σαν θύμα ενός ξενόφερτου οικονομικού μοντέλου που αλλοτρίωσε τις συνειδήσεις μας και τονίζει την ένδυα παιδείας των τελευταίων χρόνων. Κάποια σημεία του κειμένου μάλιστα θα ευχαριστήσουν και θα δικαιώσουν τους Επικούρειους φίλους. Σίγουρα θα έχει μεγάλη απήχηση στο χριστεπώνυμο ποίμνιο και όχι μονο.
Η αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ ήταν τραγική. Προβάλλοντας μόνο την κριτική που ασκεί το κείμενο στο αποτέλεσμα της “κατοχής” που ζούμε εξ αιτίας του αμοραλισμού των πολιτικών το αδικεί επειδή είναι ένα κείμενο ολοκληρωμένο που αναλύει, κρίνει και προτείνει λύσεις ρεαλιστικές. Βέβαια είναι ένα πολιτικό κείμενο και όσοι βιαστούν να το κατακρίνουν επειδή προέρχεται από ένα εκκλησιαστικό οργανισμό θα απαντούσα ότι αν είχαμε από πολιτικούς οργανισμούς κάτι αντίστοιχο τότε θα ήταν περιττό από την εκκλησία.
Συμπερασματικά θα έλεγα ότι η Εκκλησία της Ελλάδος στοχεύοντας να κερδίσει απλούς απογοητευμένους ανθρώπους από την πολιτική έκανε μια κίνηση ευφυέστατη. Αν προβληθεί ολόκληρη θα ακουστούν κάποιες αλήθειες που όλοι τις συζητάμε στα blogs αλλά είναι αποκλεισμένες από τα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: