22/9/13

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΚΑΟΥΣΙΑΝΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ




Η μπλε γραμμή είναι ο μέσος όρος 13 εκλογικών αναμετρήσεων από το 1974.

Η κόκκινη γραμμή είναι ο μέσος όρος των διπλών εκλογών του μνημονίου 2012.

Από την μεταπολίτευση και μετά, σε όλες τις εκλογές, η κατανομή των ψηφοφόρων στον πολιτικό άξονα αριστεράς-δεξιάς είχε μια Γκαουσιανή (κανονική) κατανομή (μπλε). Παρατηρούμαι ότι παρ’ όλες τις εσωτερικές μικροαλλαγές ο κεντρώος χώρος που αντιπροσωπεύει η λεγόμενη μεσαία τάξη, συγκέντρωνε το κύριο ποσοστό των εκλογέων. Διαχρονικά οι εφαρμοζόμενες πολιτικές ενίσχυαν και επιβράβευαν τις μικροαστικές επιλογές του μέσου μικροαστού και αυτοί με τη σειρά τους επέλεγαν τα  κόμματα που υλοποιούσαν τα όνειρά τους.

Και ξαφνικά σκάει η κρίση. Ο κεντρώος εκλεγείς πρωθυπουργός ΓΑΠ χωρίς ενδοιασμούς και ενστάσεις οδηγεί την χώρα στη τρόικα και τα μνημόνια. Ξαφνικά όλο το μεταπολιτευτικό σκηνικό καταρρέει. Η μεσαία τάξη το κύριο εκλογικό σώμα της χώρας βάλλεται ανηλεώς. Το μικροαστικό όνειρο του μέσου Έλληνα καταρρέει. Οι δανειστές με συνεργούς τους κεντρώους ηγέτες αμφισβητούν όλες τις μικροαστικές αξίες. Οι εκλογείς κυνηγημένοι από τον μέχρι χθες πολιτικό τους χώρο φεύγουν με την ελπίδα της επιβίωσις.
Και να λοιπόν η νέα κατανομή της Ελλάδας των μνημονίων (κόκκινη). Η ήρεμη και ομογενείς Γκαουσιανή κατανομή έχει ισοπεδωθεί.

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η νέα κατανομή των εκλογέων δεν αποτυπώνει και ιδεολογικές μεταβολές. Η μικροαστική φιλοσοφία τόσων ετών δεν μεταβάλλεται εύκολα. Η νέα κατανομή είναι το φυσικό επακόλουθο της πολιτικής που επιδιώκει την αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης. Γίνεται φανερό λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν ανάχωμα προς τα αριστερά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και συλλέγει το μεγάλο ποσοστό τέως ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρων. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ  να διατηρήσει ή και να αυξήσει τα ποσοστά του δεν πρέπει να αγνοήσει την αρχική κατανομή. Από τα δεξιά δυστυχώς δεν έχουμε τέτοιο ανάχωμα και η διαρροή προς το άκρο είναι σημαντική και ο κίνδυνος εμφανείς.
Αν θέλουμε να κάνουμε μια πραγματική ανάλυση του πολιτικού χάρτη θα πρέπει να έχουμε αυτό το διάγραμμα κατά νου. Το μόνο υπαρκτό άκρο είναι η ΧΑ. Ας το έχουν υπ΄ όψιν τους οι εμπνευστές της θεωρίας των άκρων και του συνταγματικού τόξου. Η ποσοτική απεικόνιση της κατανομής δείχνει το πρόβλημα.


12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μεσαία τάξη όντως επλήγη άσχημα από την κρίση. Μακράν η πολυπληθέστερη και με καλό ακόμα και για τα μέτρα της Ευρώπης βιοτικό επίπεδο ήταν λογικό να συμβεί. Αυτό το οποίο διαφωνούμε είναι ότι την κρίση δεν την έφερε το μνημόνιο, η κρίση προϋπήρξε και ούτως ή άλλως στα πλαίσια της αντιμετώπισης της κρίσης με οποιονδήποτε τρόπο η μεσαία τάξη θα επλήττετο.

Οι δανειστές δεν αμφισβήτησαν όπως γράφεις "όλες τις μικροαστικές αξίες". Αμφισβήτησαν το "δικαίωμα" μας να ζούμε πέρα από τις δυνατότητες μας. Και αυτό - το να απλώνεις τα πόδια σου πέρα από το πάπλωμα σου- σε καμμία πρίπτωση δεν υπήρξε και δεν είναι αστική αξία. Είναι μια ψευτο-αξία και μια "απαίτηση" που καλλιεργήθηκε από το ΠΑΣΟΚ σε απόλυτη σύμπνοια με την Αριστερά. Η ψευτο-αξία αυτή μόλυνε ολόκληρο το κοινωνικό σώμα ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης και η ΝΔ ελάχιστα πράγματα έκανε για αναστροφή της πορείας.

Τι συνέβη στις εκλογές του 2012; Χάβοντας το ψευτοδίλημμα "μνημόνιο- αντιμνημόνιο" μεγάλες μάζες ψηφοφόρων που στην ουσία αυτό που λέγανε ήταν "θέλουμε την ζωή μας πίσω" έφυγαν από τα παραδοσιακά κυβερνητικά κόμματα κάνοντας μάλιστα παλαβές επιλογές με ως επί το πλείστον εκδικητικά κριτήρια. Μεγάλος χαμένος το ΠΑΣΟΚ γιατί 1. Ηταν αυτό που είχε φέρει το μνημόνιο 2. Οι οπαδοί του ήταν οι κυρίως συνηθισμένοι στην λογική των παροχών και μάλιστα άνευ αντικρύσματος. 3. Δεν διέθετε πλέον αρχηγό κάποιον που να λέγεται Παπανδρέου που καλώς -κακώς το όνομα αποτελεί ενοποιητικό στοπιχείο για τους ΠΑΣΟΚους (Δεν αναφέρομαι στα της ΝΔ για να μην μακρύνει το ήδη μακρύ σχόλιο κι επειδή δεν υπήρξαν σημαντικές διαρροές προς ΣΥΡΙΖΑ- αν τυχόν θέλεις μπορώ να επανέλθω) Προφανώς ο πιο κοντινός πολιτικά χώρος για πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ηταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα συνέβαινε αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε; Σημαντικά πιο ενισχυμένο το ΚΚΕ, πιο ενισχυμένες διάφορες ομάδες "δεν πληρώνω" "Σπίθα" κλπ λιγότερες απώλειες για το ΠΑΣΟΚ ή θα εδημιοργείτο συγκυριακά κάτι (βλ Γκρίλλο στην Ιταλία) Δηλαδή ως ένα βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως ανάχωμα όπως λες, από την άλλη επειδή είναι ένα ήδη συγκροτημένο κόμμα έστω και μέχρι προ τινος του 4% με συγκεκριμένες απόψεις και πρακτικές μπορεί να λειτουργεί όχι ως συγκυριακό ανάχωμα , αλλά ως πόλος.

Πολύ σωστά επισημαίνεις ότι τα εκλογικά ποσοστά του 2012 δεν αποδεικνύουν ιδεολογικές μεταβολές. Επίσης σωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λάβει υπ΄ όψη του την προηγούμενη κατανομή όχιόμως για να προσαρμοσθεί (όπως μάλλον υπονοείς) στο νέο του ακροατήριο ή ενδεχομένως να το ξεγελάσει (όπως σταθερά προσπαθεί) και να το αυξήσει αλλά για να βρει τους μηχανισμούς ώστε να το πείσει για την ορθότητα των απόψεων του με τον φορέα των οποίων κάποιοι ενδεχομένως συγκυριακά ταυτίστηκαν.

Ατυχώς τα σχέδιαγράμματα για κάποιο μυστήριο λόγο δεν εμφανίζονται αλλά μια και λες για καμπύλη του Γκάους την καταλαβαίνω και μπορώ να φαντασθώ την πλήρη διατάραξη της με τα εκλογικά αποτελέσματα του 2012. (ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ)

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΟ
Για τα περί άκρων δυο κουβέντες. Ακραία άποψη ενδεχομένως να είναι να καταργηθούν οι φόροι και να πληρώνουμε όλοι για ότι χρησιμοποιούμε, ακραία άποψη και το να γίνουν κρατικά και τα ψιλικατζίδικα. Μπορεί να συμφωνεί , μπορεί να διαφωνεί κανείς αλλά η άποψη από μόνη της δεν απειλεί κανένα και τίποτα αν δεν προσπαθεί κάποιος να την επιβάλει βίαια. Το θέμα λοιπόν στην πραγματικότητα δεν είναι το ακραίο αυτό καθ εαυτό αλλά η ΒΙΑ. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα παίζουμε με τις λέξεις "άκρα", "συνταγματικό τόξο", "δημοκρατικές δυνάμεις" "μικρομεσαίοι" έννοιες σκόπιμα ασαφείς και αποφεύγουμε την ουσία . Και η ουσία είναι η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΒΙΑ ΑΠ΄ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ. Και το ξέρεις πολύ καλά ότι στο ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) μ΄ αυτό το "απ΄ όπου κι αν προέρχεται" βγάζουν σπυράκια. Γι αυτό και φτάνουνε στις αστειότητες - επικίνδυνες όμως - να δικαιολογούν/ υπερασπίζονται/ αποθεώνουν αυτά που έγιναν στις Σκουριές, στην Κερατέα, στην Ιερισσό , ληστές Τραπεζών, δολοφόνους κοινωνικούς αγωνιστές, τραμπούκους που δέρνουν βουλευτές, το κάψιμο της Αθήνας το 2008, (τωρα αρχίσαμε να καίμε και στην περιφέρεια- διαδήλωση για τον Φύσσα), να μιλάνε για χούντες, να κάνουν εμφυλιοπολεμικές αναφορές κλπ.

Για αποφυγή παρεξηγήσεων επαναλαμβάνω(πρέπει να το έχω γράψει καμμιά δεκαριά φορές αυτές τις μέρες) Οι παράνομες πράξεις βίας μήτε εξισώνονται μήτε συμψηφίζονται μήτε η μία δικαιολογεί την άλλη. Η κάθε πράξη βίας έχει τις δικές της ευθύνες τους δικους της φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και πρέπει να επισύρουν τις συμέπειες του νόμου. Οποιος κι αν είναι ο θύτης , όποιο κι αν είναι το θύμα

Συγγνώμη αν έκανα κατάχρηση της φιλοξενίας με σχόλιο- ανάρτηση αλλά δεν μπόρεσα να στριμώξω την απάντηση μου κι άλλο (ήθελα να γράψω κάποια πραγματάκια για την "καμπύλη" των εκλογών του 2012 αλλά μια και απλώς την φαντάζομαι είπα τελικά να το αποφύγω)

Dyer είπε...

1. προφανώς και η κρίση προϋπήρχε του μνημονίου, όμως το συγκεκριμένο μνημόνιο που περιελάμβανε την επιλογή του αποπληθωρισμού και τη σκληρή λιτότητα ήταν κατ’ αρχήν επιλογή του ΓΑΠ με συνεργασία Γερμανών και ΔΝΤ την οποία τελικά αποδέχθηκε και η ΝΔ. Αυτή η επιλογή είναι που προκάλεσε την εξαθλίωση.
2. τη φούσκα που ζούσε ο κόσμος την βίωνε σαν μια πραγματικότητα. Σχεδόν ποτέ κανένας δεν την κατάγγειλε. Με αυτά τα δεδομένα όλοι οι άνθρωποι σχεδίασαν τη ζωή τους και ονειρεύτηκαν. Τον ίδιο πόνο προκαλείς όταν ξεφουσκώνεις τις φούσκες με αυτόν που καταστρέφει πραγματικές αξίες. Και τελος το μεγάλο φούσκωμα έγινε επί ΝΔ. (τότε η αριστερά δεν είχε ούτε 4%, απορώ με την δύναμή της!!!).
3. επειδή δεν μπορείς να δεις τις καμπύλες δεν καταλαβαίνεις τι θα μπορούσε να συμβεί χωρις το ΣΥΡΙΖΑ. Από τις διαρροές κυρίως της δεξιάς (δεν υπήρχε αντίστοιχο ανάχωμα) έχουμε τη ΧΑ. Και το δίλημμα βέβαια δεν είναι ψευτοδίλημμα. Το συγκεκριμένο μνημόνιο στόχευε στη μεσαία τάξη που διαχρονικά βρισκόταν στο μεσαίο πολιτικό χώρο. Το να μη υπήρχαν μετακινήσεις θα ήταν ανησυχητικό.
4. ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο υπάρχουν όλα τα χρώματα. Όταν αντιμετωπίζουμε τη βία απόλυτα και οριζόντια, χωρις αιτιάσεις και διαβαθμίσεις χάνουμε το ρεαλισμό μας. Τι είναι η βία, το εξ αποκαλύψεως κακό; Κάθε γεγονός θα πρέπει να προσεγγίζεται εξειδικευμένα και διαλεκτικά χωρις δογματισμούς. Και βέβαια πολύ προσοχή στις προβοκάτσιες. Προφανώς δεν έχεις ενημερωθεί για το πώς δρα το παρακράτος της ΧΑ σε συνεργασία με τις «ειδικές δυνάμεις καταστολής» και συνεχίζεις να κατακρίνεις το ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά από τα γεγονότα που περιγράφεις εξελίχθηκαν βιαία από το άκρο που ξέφυγε από τη δεξιά.

Έχω γράψει firiki2010 τόσα στο μπλοκ σου, που έχεις το ελεύθερο να γράψει ότι και όσο θες.

Ανώνυμος είπε...

1 Από τη στιγμή που φτάσαμε στο ξέσπασμα της κρίσης οποιαδήποτε θεραπεία θα ήταν οδυνηρή και θα την πλήρωνε η μεσαία τάξη κυρίως
2 Η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων ήταν ότι δεν μπορεσε να εξηγήσει στον κόσμο ότι η όποια ευημερία του ήταν δανεική και δεν μπορούσε να συνεχιστεί.
Δεν είναι θέμα εκλογικής ισχύος της Αριστεράς. Το θέμα είναι πως όλα αυτά τα οποία κακώς έκαναν οι εκάστοτε κυβερνήσεις η Αριστερά δεν τα θεωρούσε αρκετά και ζητούσε περισσότερα . Περισσότρες προσλήψεις, περισσότερες μονιμοποιήσεις , περισσότερα επιδόματα, ακόμα λιγότερη αξιολόγηση, περισσότερη ανοχή στην ανομία (επιλεκτικά), ακόμα πιο "εύκολη" εκπαίδευση κλπ
3 Τελικά τις είδα τις καμπύλες, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείς πως χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ οι απογοητευμένοι ΠΑΣΟΚοι θα έτρεχαν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ Και στο κάτω- κάτω δεν μ΄ ένδιαφέρει η ύπαρξη κανενός κόμματος ως ανάχωμα Με ενδιαφέρει η ύπαρξη κομμάτων- έστω κι αν διαφωνώ μαζί τους- δημοκρατικών και σοβαρών. Μάλλον δεν ισχύει αυτό που λες για έλλειψη αναχώματος δεξιά της ΝΔ Υπήρχαν οι ΑΝΕΛ Κι όμως πολύς κόσμος όχι μόνο από τη ΝΔ πήγε κατ΄ ευθείαν στη παλαβομάρα της ΧΑ
4 Με εκπλήσσεις ! Που κατάλαβες να αντιμετωπίζω τη βία χωρίς διαβαθμίσεις ; Ολόκληρη παράγραφο έγραψα γι αυτό το θέμα Να την επαναλάβω : Οι παράνομες πράξεις βίας μήτε εξισώνονται μήτε συμψηφίζονται μήτε η μία δικαιολογεί την άλλη. Η κάθε πράξη βίας έχει τις δικές της ευθύνες τους δικους της φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και πρέπει να επισύρουν τις συμέπειες του νόμου. Οποιος κι αν είναι ο θύτης , όποιο κι αν είναι το θύμα. Δεν ξέρω αν την προσυπογράφεις ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως μάλλον όχι.
Εντάξει ... την ιστορία με τις προβοκάτσιες την ακούμε από τότε που η αόρατη 17Ν δολοφονούσε. Και πως διάολο γίνεται αφού είναι προβοκάτσιες κάθε φορά που πιάνεται κάποιος που απαλλοτριώνει τράπεζες, που πετάει μολότωφ, κάποιος τοξοβόλος κάποιος αντιεξουσιαστής τραμπούκος να σπεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ να τον υπερασπισθεί;;;; Σε αυτό το θέμα dyer νομίζω πως προσπαθείς να κοροϊδέψεις τον εαυτό σου και να πεις ότι όλα παν καλά ενώ βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι κάτι είναι επικίνδυνα στραβό !

Dyer είπε...

1. με ύφεση 25% αυξανόμενη, ανεργία 30% και ένα χρέος σταθερά πάνω από τα 300 δις, εσύ το μεταφράζεις σαν μια «οποιαδήποτε οδυνηρή θεραπεία». Η θεραπεία λοιπόν που υλοποιήθηκε από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ήταν ολέθρια και το κυριότερο τελείως αναποτελεσματική.
2. «δε γιατρεύεται ο πόνος της καρδιάς τα κλάματα με φωτογραφίες και με γράμματα» λέει σε ένα παλιό τραγούδι ο Μ. Αγγελόπουλου. Τι να εξηγήσουν firiki2010 ότι έγινε λάθος και η τράπεζα θα πάρει το σπίτι τους. Παραβλέπεις ότι όταν έσκασε η κρίση όλες οι απαιτήσεις που γράφεις είχαν μηδενιστεί από όλους, μόνο σε διατήρηση του κοινωνικού κράτους ήλπιζαν. Πώς να εξηγήσεις ότι θα ξαναβιώναμε μετανάστευση των νέων για επιβίωση. Για ποιες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις γράφεις; Για το δικαίωμα στη δουλειά μιλάμε, για τα πολύ στοιχειώδη.
3. η κατανομή απεικονίζει την πραγματικότητα πριν μνημονίου και μετά. Το 2009 είχαμε κρίση αλλα επιδοτούσαν ακόμα την αγορά στα μεγάλα τζιπ και την αλλαγή των κλιματιστικών! Το σημείο μηδέν είναι τότε που ο ανεκδιήγητος ΓΑΠ ανακοινώνει από το Καστελόριζο τον ερχομό της τρόικας για πληρωθεί εκείνο το γαμωομόλογο του Μαΐου. Πριν στην Ελλάδα υπήρχαν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - ΚΚΕ εκεί βρίσκονται οι ευθύνες. Μετά βλέπουμε τη μετακίνηση (η οποία δεν έχει μεταφραστεί ακόμα σε άσκηση εξουσίας) και τις νέες υπαρκτές πολιτικές οντότητες. Και βέβαια βλέπει το υπαρκτό άκρο.
4. η ιστορία με τις προβοκάτσιες είναι μια υπαρκτή κατάσταση που τώρα η εύκολη καταγραφή και φωτογράφηση έρχεται να αναδείξει. Η εξάπλωση των smartphone με τις πολύ καλές κάμερες έρχεται να αποκαλύψει μια αλήθεια για τις λαϊκές κινητοποιήσεις που χρόνια συνέβαινε αλλα δεν αποδεικνυέτω ποτέ. (ποιος φαντάζονταν το android λειτουργικό θα συνέβαλε στην αποκάλυψη του παρακράτους στην Ελλάδα του 2013) Δεν είναι firiki2010 γραφικές ιστοριούλες, έχουν χαλκευτεί οι κοινωνικές εξεγέρσεις.

Ανώνυμος είπε...

1 Η τέλεια λύση είναι πάντα αυτή που δεν ακολουθήθηκε.
2 Ζεις στην Ελλάδα και μου μιλάς για μηδενισμό απαιτήσεων;
Τα περί προσλήψεων που σου γράφω είναι σε απάντηση για το "φούσκωμα επί ΝΔ
3 Αν το (3) του σχολίου σου είναι απάντηση στο δικό μου (3) βδεν καταλαβαίνω τι μου απαντάς
4. Αν ο Δεκέμβρης 2008 ήταν προβοκάτσια γιατί η ΑΥΓΗ τον έκανε και ημερολόγιο ΜΕ κάλαντα για Χριστουγεννιάτικα δέντρα που καίγονται με μπάυσους στα κλαδιά κλπ Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε να υπερασπιστεί τους ληστές της Βελβενδού; Γιατί είχε τη στάση που είχε για Κερατέα Ιερισσό; Θα μπορούσα να συνεχίσω μέχρι το πρωί αλλά.... Προβοκατόρικα και τα σημερινά επεισόδια; Και τα διάφορα επεισόδια, ξυλοδαρμοί, επιθέσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία Φύσσα Πόσα θες να μας τρελλάνεις;

Dyer είπε...

Σιγά. Σε λίγο θα μου πεις ότι τις καταστροφές το 2008 ο ΣΥΡΙΖΑ τις προκάλεσε με το 4%! Εκτός από τις Σκουριές που όντως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στη αποικιακού τύπου χρυσοθηρία, τα αλλα είναι υπερβολές ή προβοκάτσιες για να ανακόψουν το ρεύμα που ενισχύει το ΣΥΡΙΖΑ.
Ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετείχε σε λαϊκές κινητοποιήσεις με πρόθεση την άσκηση βίας. Αυτά που συμβαίνουν προκαλούνται από τους γνωστούς άγνωστους που όπως φαίνεται τελικά είναι πολύ γνωστοί της αστυνομίας (κολλητοί τους)!
Το 3 είναι ένα γενικότερο σχόλιο για το πολιτικό χάρτη πριν και μετά το μνημόνιο.

Ανώνυμος είπε...

Τον Δεκέμβρη του 2008 τον αποθέωσε ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ;;;;;

Dyer είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτησε τη λαϊκή εξέγερση απέναντι σε ένα κράτος διεφθαρμένο βίαιο και αυταρχικό. Η εξέλιξη της εξέγερσης με τη βία και τις καταστροφές, ήταν αποτέλεσμα προβοκατόρων. Ουσιαστικά δυσφήμισαν, διέβαλαν και τελικά εξουδετέρωσαν ότι καλό μπορούσε να προκύψει από μια γνήσια λαϊκή, συλλογική, ειρηνική, αντίδραση. Εκτός από ακραία διεστραμμένα μυαλά, υπάρχει άνθρωπος που θα χαιρέτιζε τις καταστροφές; Δεν νομιζω.

Νίκος Π είπε...

Φίλε Dyer, να που σχολιάζω κι εγώ τα γραφόμενά σου. Όπως θα θυμάσαι έχω έφεση στις κακιούλες, σχετικά λοιπόν με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γκαουσιανή κατανομή που παρουσίασες (την πρώτη), μου ήρθε στο μυαλό μια ανάλογη που γνωρίζω για το iq:
http://www.iqcomparisonsite.com/iqbasics.aspx

Dyer είπε...

Κατ’ αρχήν φίλε Νίκο καλώς όρισες. Θα έχεις καταλάβει βέβαια ότι αντέχω τις κακίες, όποτε μη προβληματίζεσαι.
Επί του προκείμενου λοιπόν και η καμπύλη που προβάλεις δείχνει μια άλλη έκφραση της φυσικής πραγματικότητας. Τους κακοπροαίρετους συνειρμούς προφανώς τους παραβλέπω εκείνο που είδα εγώ σαν ενδιαφέρον είναι το πώς καταρρίπτεται μια κανονικότητα όταν έχουμε βίαιες επεμβάσεις καθώς και προς τα πού θα πάνε πάλι τα πράγματα αν αφεθούν ελεύθερα. Σ’ αυτή του IQ δεν ξέρω πως θα μεταβάλλεται σε μια ενδεχόμενη επέμβαση, πιθανά να έχουμε απλά μια παράλληλη μετατόπιση (που μάλλον έχουμε!).
Εκείνο που με έχει στεναχωρήσει πολύ είναι το τι κάνει το firiki2010. δεν είχα καμία άλλη επαφή εκτός από το βλογκ, όμως μετά από τόσο καιρό νοιώθω ότι τον ξέρω και είμαι πολύ στεναχωρημένος. Ξέρεις τίποτα περισσότερο Νικο;

Νίκος Π είπε...

Σωστός! Κι εμένα με απασχολεί πολύ τι έγινε ο Φυρίκης. Παρ' όλο που έχουμε επικοινωνήσει πολλές φορές, δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ και δεν έχω άλλο τρόπο επικοινωνίας μαζί του εκτός από το blog και το email που δίνει εκεί. Ελπίζω να είναι καλά και να λείπει για δουλειές.