8/10/11

ΜΥΘΟΣ

Ποιος είναι ο λόγος που μας συμπιέζουν έτσι σαν λαό.
Επίσημα η κυβέρνηση λεει για να νοικοκυρευτούμε, να μπορέσουμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ένα «καθωσπρέπει» κράτος, ώστε τότε να έρθουν οι ξένοι επενδυτές και με τις επενδύσεις τους να έχουμε πάλι ανάπτυξη.
ΜΥΘΟΣ
Τους ξένους επενδυτές τους χρειάζεσαι όταν έχεις ελλείμματα ώστε με τις επενδύσεις τους να βοηθηθείς να ξεπεράσεις τα ελλείμματά σου. Όταν έχεις πλεονάσματα τι τους θες τους ξένους επενδυτές. Κανείς επενδύσεις από μόνος σου και μένουν τα κέδροι στον τόπο σου. Έτσι απλά!
Για πόσο ηλίθιους μας περνάνε οι δοσίλογοι;
Υπάρχει αντίλογος;

4 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Σαφώς και είναι μύθος όπως και ο,τι είμαστε υπερχρεωμένοι σαν χώρα τα επίσημα στοιχεία
άλλα λένε

firiki2010 είπε...

Ξεκίνησα σχόλιο και μου βγήκε σεντόνι Το εξαφάνισα και επνέρχομαι επιγραμματικά
1. Οι Ευρωπαίοι μας συμπιάζουν γιατί καηκαν στο χυλό και φυσάν και το γιαούρτι (κοινώς δεν μας έχουν εμπιστοσύνη).
2 Καλώς δεν μας εμπιστεύονται αφού μπορούσαμε να είχαμε κάνει πράγματα που δεν κάναμε κι επειδή δεν τα κάναμε παίρνουμε συνεχώς βλακωδέστερα μέτρα.
3 Οι επενδυτές δεν έρχονται ΠΟΤΕ επειδή τους χρειάζεσαι εσύ. Ερχονται επειδή τους συμφέρει και προσωπικά δεν το βρίσκω καθόλου κακό. Το θέμα είναι να μπορέσεις να δημιουργήσεις ως χώρα μια win-win κατάσταση.
4.Οι επενδυτές θέλουν κυρίως σταθερό οικονομικό πολιτικό περιβάλλον και λογική γραφεικρτία. Στη συνέχεια χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, υψηλή παραγωγικότητα κλπ Δεν τα διαθέτουμε και πρέπει να τα αποκτήσουμε αλλά για την ώρα προσπαθούμε (φοβάμαι ανεπιτυχώς) να αποποινικοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα.
5. Η χώρα έχει παθογένειες δεκαετιών (που με τον Παπανδρέου, τον Σαμαρά , τον Φούφουτο πρέπει να αντιμετωπισθουν,όχι χωρίς ζόρι). Λόγω της παγκόσμιας κρίσης οξύνθηκαν. Λογω τραγικών χειρισμών επιδεινώνονται. Παρά τις δυνατότητες της χώρας παρά τον πλούτο της (που αναφέρεται ο zoyzoy ) τη συγκεκριμέμη στιγμή είμαστε στριμωγμένοι. Πιθανώτατα έπονται και άλλοι.

Dyer είπε...

Έτσι είναι τα πράγματα zoyzoy. Το τραγικό είναι ότι αλλάζοντας ρότα το παγκόσμιο κεφάλαιο μας επέλεξαν για πειραματόζωα!

Dyer είπε...

Φίλε firiki2010
Δεν νομίζω ότι οι ξένοι εταίροι μας δεν γνώριζαν. Τους βόλευε επειδή τα κεφάλαια που διέθεταν στην Ελλάδα με διάφορους τρόπους, στο μεγαλύτερο ποσοστό, επέστρεφαν στις χώρες τους ενισχύοντας τις οικονομίες τους. Τελικά τα δικά μας ελλείμματα είναι τα δικά τους πλεονάσματα. Αυτό το win-win που αναφέρεις δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν συναλλάσσεσαι με ισχυρότερους.
Θα συμφωνήσω ότι οι επενδυτές δεν έρχονται όταν τους χρειάζεσαι έρχονται όταν τους συμφέρει. Γι αυτό το θέμα όμως ετοιμάζω νέα ανάρτηση. Απλά σ’ αυτή την ανάρτηση έθιξα το μύθο του «καθωσπρέπει κράτους» σαν κριτήριο για τον ερχομό των επενδυτών.
Παθογένειες έχουμε πολλές όμως θεωρώ προδοτικό το να βάζουμε τους ξένους να μας θεραπεύσουν. Ελπίζω να βρεθεί ένας πατριώτης «φούφουτος»!