Μέσα σε μια αγορά που μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας της χρηματοδότησης από τις τράπεζες για τους μικρομεσαίους έχει στερέψει από ρευστό. Εθισμένη για χρόνια να λειτουργεί με μεταχρονολογημένες επιταγές οι οποίες λόγο της ύφεσης και ελλείψει ρευστού έχουν γίνει παλιόχαρτα. Που η καθημερινή πτώχευση επιχειρήσεων συμπαρασύρει πολλές φορές και άλλες υγιείς συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Μέσα σε μια αγορά εν τέλει που υπάρχει αντικειμενική αδυναμία φοροδοσίας από τους μικρομεσαίους έρχεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει για την “καταπολέμηση της φοροδιαφυγής”. Ένα νομο που ενώ σωστά στοχεύει την πάταξη της φοροδιαφυγής βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Φτάνει στο σημείο να ποινικοποιεί την αδυναμία καταβολής φόρων από τους μικρομεσαίους ενώ αφήνει τη φοροδιαφυγή των μεγάλων πάλι στο απυρόβλητο.
Στο σημείο αυτό παραθέτω το πολύ αξιόλογο άρθρο του Αγγέλου Κούρου στην Αυγή που αποκαλύπτει “το μυστικό της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα”
«Επειδή κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε ότι έχουμε εμμονές θα ξεκινήσουμε με ένα απόσπασμα της ομιλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσιρώνη Δημήτρη κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
"Θα σας πω και κάτι άλλο σε ό,τι αφορά τις off shore εταιρείες, μια και είχα τη δυνατότητα ως πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής του Βατοπεδίου να ασχοληθώ με αυτό το θέμα. Το μυστικό της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα βρίσκεται στην Κύπρο. Σας το λέω ευθέως. Μέσα από τις off shore εταιρείες περνούν τα πάντα. Ακόμα και οι ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν συστήσει δικές τους off shore εταιρείες, εμφανίζονται να εκμηδενίζουν τα κέρδη τους, πουλώντας στις δικές τους off shore εταιρείες. Υπάρχει στο δικαιϊκό σύστημα της Κύπρου, που είναι το αγγλοσαξονικό, ρύθμιση που άλλος φαίνεται μπροστά, δηλαδή ο εμπιστευματοδόχος, και άλλος είναι ο πραγματικός δικαιούχος. Έτσι, μπορούν αυτοί οι οποίοι φοροδιαφεύγουν να αποκρύπτονται και να εμφανίζονται μπροστά κάποιοι δικηγόροι της Κύπρου. Το μυστικό της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα βρίσκεται στα κυπριακά δικηγορικά γραφεία".
Α πα πααα. Ακούτε λόγια για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα! Δηλαδή, κύριε Παπακωνσταντίνου το μυστικό της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στα μαγαζάκια που δεν κόβουν αποδείξεις; Δεν βρίσκεται στους μετανάστες που πουλάνε τσάντες στην Ερμού; Δεν βρίσκεται στους υδραυλικούς και στους περιπτεράδες; Στην αδελφή χώρα της Κύπρου βρίσκεται το μυστικό της φοροδιαφυγής;
Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε και ας φαίνεται κοινότοπο. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Και η πολιτική βούληση πρέπει να είναι ισχυρή, πολυεπίπεδη και άμεση. Πώς κόβεις, ας πούμε τον μισθό ενός υπαλλήλου ή το επίδομα ανεργίας από τον άνεργο; Ένα τέτοια πράγμα.
Όχι μεγάλα λόγια και σύσταση επιτροπών και τουφεκιές στον αέρα με κανα - δυο αρθράκια στα φορολογικά νομοσχέδια. Τι έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ όμως για να περιορίσει την φοροδιαφυγή μέσω των κυπριακών off shore εταιρειών; Σχεδόν τίποτα. Το μόνο που έχει κάνει ως τώρα είναι να αυξήσει στο 20% το πρόστιμο επί των παράνομων συναλλαγών με off shore εταιρίες. Δεν υπάρχει όμως καμία πρόβλεψη για αυστηρότερες ποινές σε περίπτωση που μια εταιρεία είναι υπότροπος (αν έχει πιαστεί π.χ. από δυο διαφορετικούς φορολογικούς ελέγχους να επαναλαμβάνει την ίδια τακτική σε διαφορετικά έτη). Επίσης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ύψος των παράνομων συναλλαγών (αν δηλαδή μια εταιρία διενεργεί συναλλαγές με off shore εταιρίες ώστε συστηματικά να μηδενίζει τα κέρδη της). Τέτοιες εταιρείες τις θέλουμε στην Ελλάδα; Γιατί; Για να αυξάνουν το ΑΕΠ της Ελλάδας, αλλά να μην πληρώνουν ποτέ φόρους; Μήπως αυτή είναι η κύρια αιτία που τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας είναι χαμηλότερα κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Η αυστηροποίηση των ποινών κατά της φοροδιαφυγής πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από όλα από τις κυπριακές off shore εταιρείες. Αυτού του είδους οι πράξεις είναι οι πρώτες που πρέπει να θεωρηθούν κακουργήματα, κύριε Παπακωνσταντίνου.
Πολιτική βούληση σημαίνει ότι, στο επίπεδο της διοικητικής συνδρομής η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει την συνδρομή, της Κύπρου και από την ίδια, αλλά και μέσω των οργάνων της Ε.Ε. Και πρέπει να καταγγέλλει την Κύπρο στα όργανα της Ε.Ε. αλλά και να προβλέψει ποινές για τις περιπτώσεις μη παροχής στοιχείων ή ηθελημένων καθυστερήσεων. Δεν νομίζουμε να μην είναι γνωστή στο υπουργείο Οικονομικών η εμπειρία ελεγκτών του ΣΔΟΕ που όταν ζητάνε στοιχεία από τράπεζες της Κύπρου σπανίως λαμβάνουν απάντηση. Τι κάνει η Ελλάδα για αυτό; Ποια είναι η ποινή των τραπεζών της Κύπρου;
Πολιτική βούληση σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να συστήσει μόνιμο κλιμάκιο στην Κύπρο με αποκλειστικό σκοπό την καταγραφή και συνεχή ενημέρωση των off shore εταιρειών που υπάρχουν εκεί. Η Κύπρος πρέπει να υποχρεωθεί να βοηθήσει αυτό το έργο. Αλλιώς η φιλία μεταξύ των δυο κρατών είναι λόγια του αέρα.
Πολιτική βούληση σημαίνει ότι στο επίπεδο των κεντρικών διασταυρώσεων των στοιχείων το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στην Κύπρο. Ποια είναι τα αποτελέσματα του ειδικού γραφείου για τις off shore εταιρείες που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών; Πότε περιμένει ο υπουργός να παράξουν αποτελέσματα; Όταν θα έχει φθάσει η ανεργία στο 30%;
Πολιτική βούληση σημαίνει ότι οι συναλλαγές με κυπριακές εταιρίες πρέπει να παρακολουθούνται ξεχωριστά από τις υπόλοιπες και μάλιστα σε επίπεδο υπουργείου Οικονομικών. Στις τριγωνικές συναλλαγές με off shore εταιρείες το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πραγματική μεταφορά εμπορευμάτων αλλά μόνο έκδοση τιμολογίων. Τα φορτωτικά έγγραφα των εμπορευμάτων λοιπόν πρέπει να εκδίδονται και με ηλεκτρονικό τρόπο και να γίνεται άμεση διασταύρωση τιμολογίων και φορτωτικών εγγράφων και μόνο τότε να γίνονται δεκτά τα τιμολόγια. Στις περιπτώσεις λήψης υπηρεσιών από κυπριακές εταιρείες πρέπει να είναι απαραίτητο το τραπεζικό παραστατικό πληρωμής της υπηρεσίας.
Τρόποι υπάρχουν πολλοί, αρκεί η "σοσιαλιστική" μας κυβέρνηση να το θελήσει και να φέρει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ζητήσει πρώτα από όλα την απαγόρευση των off shore εταιρειών στην Ε.Ε και την πανευρωπαϊκή εφαρμογή εξοντωτικών ποινών σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύσταση τέτοιας εταιρείας (δικηγόροι, διαχειριστές, επιχειρηματίες, λήπτες υπηρεσιών από off shore εταιρείες). Ποια είναι η διεθνής δραστηριοποίηση της χώρας γι' αυτό το θέμα; Δεν γνωρίζει ο κύριος Παπανδρέου ότι το μυστικό της φοροδιαφυγής βρίσκεται στην Κύπρο; Ας του τα πει λοιπόν ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής του Βατοπεδίου γιατί στο επίπεδο του πολιτικού παραλογισμού που έχουμε φτάσει, ο κ. Πάγκαλος είναι ικανός να μας πει ότι πίσω από τις off shore εταιρίες κρύβεται… ο ΣΥΡΙΖΑ.»
Το μυστικό της φοροδιαφυγής βρίσκεται στις τριγωνικές συναλλαγές όλων των πολυεθνικών στην Κύπρο, Βουλγαρία και αλλού. Αλλα αυτές είναι σαν τα άγια των αγίων, δεν τις αγγίζει κανένας νόμος. Ο νομοθέτης αρκείται στο να εξαντλεί την αυστηρότητά του στα θύματα της ύφεσης που προκάλεσε ο παγκόσμιος καπιταλισμός ενώ η κύρια φοροδιαφυγή απαλλάσσεται. Αυτό λέγεται “καταπολέμηση της φοροδιαφυγής” αλά καρτ!
Το αποτέλεσμα βέβαια και αυτού του νόμου, εκτός από την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα των στόχων, θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση των διχαστικών τάσεων στην κοινωνία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Μια ακόμα προσπάθεια να διαλυθούμε σαν κοινωνία. Αντί να στοχοποιούμε στον πραγματικό εχθρό που είναι οι πολυεθνικές, στοχοποιεί η μια κοινωνική ομάδα την άλλη.
Αντισταθείτε στις πολυεθνικές ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
8 σχόλια:
O Mητσος που πουλάει ρούχα, ο Μπάμπης ο υδραυλικός. ο Βαγγέλης ο γιατρός, η Κατερίνα που έχει είδη δώρων και ο Αλέκος ο δικηγόρος σε διαβεβαιώ ότι δεν χρειάζονται καμμία off shore για να φοροδιαφεύγουν. Οταν λοιπόν η Πολιτεία δεν μπορεί ούτε γι αυτούς να δημιουργήσει ένα πλαίσιο κανόνων ώστε να πληρώνουν αυτά που πρέπει να πληρώνουν πως περιμένεις να πιάσει τριγωνικέσς συναλλαγές, υπεράκτιες και άλλα τέτοια περίεργα;
Δεν είναι τόσο απλό το θέμα της αδυναμίας φοροδοσίας των μικρομεσαίων (μερικοί εν των οποίων δεν είναι μικρομεσαίοι) Πολλές φορές δεν πρόκειται περί αδυναμίας αλλά περί άρνησης να υποβαθμίσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Εξ άλλου όσο αυστηρότερες γίνονται οι ποινές τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να εφαρμοσθούν.
Η κυβέρνηση μάλλον κάνει τα αντίθετα από αυτά που πρέπει.
@ firiki2010
Συμφωνώ ότι η κυβέρνηση κάνει τα αντίθετα.
Για την φορολογική συνείδηση των πολιτών τα έχουμε ξαναπεί. Δεν υπάρχει η αίσθηση της ανταποδοτικότητας στους φορολογούμενους, και όχι άδικα.
Τώρα αν θες να εξαιρέσουμε τους μεγάλους που φοροδιαφεύγουν νόμιμα και οι μικροί τα τελευταία χρόνια βρήκαν τρόπο να φοροδιαφύγουν νόμιμα. Και δεν μιλάμε βέβαια για τους μικροεπαγγελματίες που αναφέρεις. Η μεγάλη φοροδιαφυγή έγινε στην απόκτηση κατοικίας. Βέβαια οι εργολάβοι κέρδισαν τεράστια ποσά αλλα και όλοι οι έλληνες, μισθωτοί και επαγγελματίες, συμμετείχαν σ’ αυτό το παιχνίδι. Αλλα το κομμάτι αυτό δεν το αγγίζει κανείς! Υποκρίνονται ότι κυρίως υπεύθυνοι είναι μερικοί μεγαλογιατροί και δικηγόροι και τα τεράστια ποσά που διακινήθηκαν μαύρα στην οικοδομή μένουν στο απυρόβλητο. Ίσως επειδή οι μεγαλοκατασκευαστές ελέγχουν τα ΜΜΕ και είναι και χρηματοδότες των κομμάτων.
Εν πάση περιπτώσει όμως, η φοροδιαφυγή των μικρών έδωσε μια ευχαρίστηση σε συμπολίτες μας η φοροδιαφυγή των πολυεθνικών ποιόν έλληνα ευχαριστεί. Χόρια που είναι τελείως χαμένα λεφτά.
Ποια φοροδιαφυγή βρε παιδιά, αν έχεις όρεξη να δουλέψεις λίγο περισσότερο και τυχαίνει να είσαι και καλός στη δουλειά σου, πρακτικά στο απαγορεύουν, γιατί σου καρπώνονται το 45%, χωρίς να έχεις κανένα ανταποδοτικό όφελος.
Αν σε φορολογούσε με το 20%, από το υπόλοιπο 25% θα προσλάμβανες και άλλον έναν άνθρωπο, θα έκανες και μια τακτική αλλαγή εξοπλισμού
Δηλαδή το ξενύχτι που έχω ρίξει στη δουλειά μου πρέπει να το φορολογουμαι κιόλας. Έλεος.
Καλό μήνα Dyer.
Ποιά φοροδιαφυγή βρε παιδιά.
Τσάμπα πουλάνε οι άνθρωποι εδω.
Κοιτάξτε τιμή πώλησης και πείτε μας πόσο κερδίζει.
[URL=http://img27.imageshack.us/i/forthnet.jpg/][IMG]http://img27.imageshack.us/img27/7233/forthnet.jpg[/IMG][/URL]
http://img27.imageshack.us/img27/7233/forthnet.jpg
Αυτός πούλησε Router Εισέπραξε ΦΠΑ , αλλα αυτο που έγραψε στην αποδειξη είναι Laptop αξίας 690 Ευρώ.
Και βεβαίως τα Laptop μπορεί να τα πέρασε ως προσφορά δειγμα δωρεάν.
Τώρα αν χαλάσει το ρούτερ και το πάω πίσω, μετά την επισκευή θα ζητήσω να μου δώσουν Laptop εντος εγγυησης.
Γιατί ο έμπορας έγραψε επίτηδες λάθος προιον;
α) πιθανον δεν είχε το ρουτερ καταχωρημενο στο εμπορικο προγραμμα και επρεπε κατι να γραψει.
β) μπορει να ξεπλένει λαπτοπ.
γ) Ας μας απαντησει η forthnet
Και το ωραίο ειναι οτι ο πελάτης λιανικής φαινεται να έχει και παλαιό υπολοιπο.
Κατα τα άλλα η συμβολοσειρά σήμανσης μας μάρανε, και όπως ειναι φυσικό σκασίλα είχε ο πελάτης μετα την αποχώρηση εκ του ταμείου και φοβούμενος μην μπλέξει αν ζητησει εξηγησεις απο το καταστημα.
Σκέψου την περίπτωση να έχουν εισάγει Laptops και να τα έχουν δηλώσει Router!
Αλλα δεν χρειάζεται να κάνουν τέτοια. Αγοράζουν τα Laptops από την Κινά 200 ευρώ τα περνάνε από μια θυγατρική off shore φορολογικό παράδεισο, η τιμή γίνεται 500 ευρω και στο πουλάνε 560 + ΦΠΑ = 690. Κέρδος δηλαδή 60 ευρω που δεν φτάνουν ούτε για τα λειτουργικά έξοδα. Το ΦΠΑ που χαρούμενο θα εισπράξει το κράτος είναι επιπλέον λεφτά του καταναλωτή, το εμπορικό κέρδος όμως της πολυεθνικής μένει αφορολόγητο στην off shore.
Το Κεφάλαιο πάντα θα βρίσκει διέξοδο σε βάρος μας!
Υπάρχει περίπτωση να καλυτερεύσει το καπιταλιστικό σύστημα; Ή να το πω διαφορετικά: γίνεται να αλλάξει τίποτα, αν δεν αλλάξει το Σύστημα;
Ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο φίλε Άθεε υπάρχουν όλα τα χρώματα.
Το σύμπαν δεν αλλάζει εύκολα, μικρά σταθερά βηματάκια πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Δημοσίευση σχολίου