Από την πρώτη ανάρτηση τονίσαμε την σημασία που έχει το εμπορικό ισοζύγιο μιας χώρας. Το εμπορικό ισοζύγιο λοιπόν της χώρας μας παρουσιάζει ένα τεράστιο έλλειμμα η μείωση του οποίου δίνει τη λύση στα δείνα μας. Στο πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνεται το τεράστιο έλλειμμα σε ποσοστά επί του ΑΕΠ για την τελευταία δεκαετία
Γίνεται φανερό ότι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μας είναι εξαντλητικό και αν δεν υπήρχε ή έστω ήταν λιγότερο τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Για να μειωθεί λένε οι οπαδοί της εξωστρέφειας πρέπει να γίνουν τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά ώστε να κερδίσουν νέες αγορές και να αυξηθούν οι εξαγωγές.
Εδώ να κάνουμε ένα υποθετικό σενάριο και να πούμε ότι ιδανικό θα ήταν αν μπορούσαμε να αυξάναμε κατά 5 μονάδες επί του ΑΕΠ τις εξαγωγές μας ώστε να μειώναμε το έλλειμμα της χώρας στο 8% χωρίς κανένα άλλο μέτρο. Ιδανικό!
Τι σημαίνει όμως αυτή η επιλογή; Από τον πίνακα, και για να μη σας κουράζω, σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε κατά 70% τις εξαγωγές μας, και επειδή σίγουρα θα χρειαστούμε να εισάγουμε πρώτες ύλες για να επιτευχθεί αυτό μάλλον θα πρέπει να αυξηθούν οι εξαγωγές μας 100% για τον στόχο των 5 μονάδων ΑΕΠ.
Δεν νομίζω να υπάρχει σώφρον άνθρωπος που μπορεί να πιστεύει ότι εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η Ελλάδα μπορεί να διπλασιάσει της εξαγωγές της. Άρα τι μας λένε οι οπαδοί της εξωστρέφειας; Μάλλον μας δουλεύουν ή κάτι κρύβουν.
Αφου λοιπόν οι εξαγωγές δεν αυξάνουν για να δούμε τι σημαίνει να μειώσουμε κατά 5 μονάδες τις εισαγωγές μας. Εδώ να κάνω μια παρένθεση και να δηλώσω ότι δεν έχω συγκεντρωτικά στοιχεία για την διάρθρωση των εισαγωγών για την δεκαετία. Σίγουρα οι υπεύθυνοι έχουν. Ξέρουν δηλαδή τι ποσά πληρώνουμε για την ενέργεια, τι για πρώτες ύλες, τι για έτοιμα προϊόντα κτλ. Κάποια από αυτά είναι ελαστικά και κάποια ανελαστικά, κάποια δημιουργούν πλούτο και κάποια φτώχεια. Αλλά ας κλείσουμε εδώ την παρένθεση.
Για να επιτευχθεί λοιπόν ο στόχος των 5 μονάδων θα πρέπει να μειώσουμε κατά 25% τις εισαγωγές μας. Και επειδή υπάρχουν ανελαστικές εισαγωγές πρώτων υλών κρατώντας τις ίδιες αναλογίες καταλήγουμε ότι πρέπει να μειώσουμε τις εισαγωγές στα ελαστικά προϊόντα κατά 35%. Δεν είναι βέβαια κάτι απλό αλλά δεν είναι απαγορευτικό όπως το προηγούμενο. Και εν πάση περιπτώσει είναι ένας στόχος δικός μας είναι θέμα επιλογής. Αν συγκριθεί μάλιστα με τα μέτρα της κυβέρνησης που έφτασε στο σημείο να περικόπτει συντάξεις των 500 ευρω είναι πολύ απλούστερο να ψάχνουμε λίγο παραπάνω για Ελληνικά προϊόντα, έστω και με κάποιους συμβιβασμούς. Επίσης να μη ξεχνάμε ότι η επιλογή αυτή θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για να καλυφθεί η αύξηση της ζήτησης.
Τελικά και το έλλειμμα της χώρας μειώνουμε και την ανεργία, με ανώδυνες παραχωρήσεις. Αν μάλιστα βάλουμε στόχο τις 3 μονάδες του ΑΕΠ η μείωση γίνεται αυτόματα 20% από 35%, στόχος πολύ εφικτός και άμεσα υλοποιήσιμος.
Κάποιος δύσπιστος θα ρωτούσε. Αφου είναι τόσο απλό γιατί δεν προβάλλεται σαν στόχος γιατί δεν διαφημίζεται στα ΜΜΕ;
Γιατί φίλοι μου αυτή η επιλογή θίγει ξένα μεγάλα συμφέροντα τα οποία έχουν διαβρώσει την χώρα μας και ελέγχουν τα πάντα. (Σχετική ανάρτησή μου.)
Η αλήθεια όμως είναι απλή και προκύπτει αβίαστα από τους αριθμούς.
ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
2 σχόλια:
Σωστά όλα αυτά αλλά το ζητούμενο από το Δ.Ν.Τ. δεν είναι ούτε το έλλειμμα του ΑΕΠ ούτε η μείωση της ανεργίας, αλλά η ολομέτωπη επίθεση στην εργατική τάξη. Το κεφάλαιο δεν ζητά ανώδυνες παραχωρήσεις, αλλά πώς σε σύντομο χρονικό διάστημα να τα κάνει όλα δικά του. Κάτι ετοιμάζεται παγκοσμίως. Μετά από πολλά χρόνια, ο γρίφος αυτός θα λυθεί, όμως οι περισσότεροι θα το έχουν ξεχάσει ή δεν θα μπορούν να το συνδέσουν!
Και βέβαια το ΔΝΤ δεν νοιάζεται για την ανεργία και το έλλειμμα φίλε Άθεε. Στόχος είναι να εξασφαλισθούν οι πιστωτές μας με οποιοδήποτε κόστος για την χώρα μας. Τα ποσοστά επί του ΑΕΠ δεν τα γράφω για να εναρμονισθώ με τα ζητούμενα της Τρόικας, αλλά για να δώσω μια εικόνα, μια τάξη μεγέθους του εμπορικού ελλείμματος. Μπορείς να φαντασθείς η στροφή των καταναλωτών προς τα Ελληνικά προϊόντα πόσες νέες θέσεις εργασίας δημιουργούν.
Δημοσίευση σχολίου