4/2/14

Φόρο Σε Όποιον Αναπνέει


Είναι αλήθεια ότι δεν είχα κατανοήσει τη λογική στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας και ειδικά όταν αυτή δεν αποφέρει έσοδα. Θεωρούσα ότι ήταν ένας άδικος φόρος που στόχευες μόνο στην αύξηση των εσόδων αδιαφορώντας για το δίκαιο της φορολογίας. Όμως ήρθε η εκπομπή του κ Πρετεντέρη και εκεί, ο αξιότιμος κύριος αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Καραβίτης και σύμβουλος του ΥΠΟΙΚ! με έκανε να αναθεωρήσω τη γνώμη μου για το νέο χαράτσι επί όλων των ακινήτων. 

κάτι από botero μου θυμίζει ο κ καθηγητής

Υποστήριξε λοιπόν ο κ. καθηγητής ότι καλώς επιβάλλεται ο φόρος επί των ακινήτων επειδή η πολιτεία δαπανά κεφάλαια για την προστασία της ακίνητης περιουσίας μας από τους εχθρούς και την παραβατικότητας. Πληρώνει δηλαδή το στρατό για να μη έρθουν οι τούρκοι και μου πάρουν το σπίτι, όπως πληρώνει και την αστυνομίας και τα δικαστήρια για μη μου το καταπατήσουν οι απατεώνες. Άρα το ακίνητο οφείλει να συνεισφέρει για αυτές τις παροχές. Άψογα! (Είπε και κάτι για τις παροχές των δήμων αλλα μάλλον λησμόνησε ότι για τους δήμους υπάρχουν άλλοι φόροι, χρόνια τώρα, δεν όμως είναι αυτό το θέμα μας).

Τα επιχειρήματα του  κ. καθηγητή με συγκλόνισαν και άρχισα να βλέπω το κόσμο διαφορετικά. Η λογική λοιπόν αυτού του φόρου, σκέφθηκα, μπορεί να επεκταθεί και να εφαρμοστεί σε όλους τους έλληνες. Γιατί οι φτωχοί, οι ανήμποροι και τα παιδιά να μη πληρώνουν φόρους; Αυτοί δεν θα απολάβουν της προστασίας των ενόπλων δυνάμεων άμα γίνει πόλεμος; Ή δεν θα απασχολήσουν την αστυνομία και τα δικαστήρια άμα κάποιος επιχειρήσει να τους βλάψει; Λογικά λοιπόν επιβάλλεται να φορολογηθούν άπαντες όσοι αναπνέουν και μάλλον είναι θέμα χρόνου και εκσυγχρονισμού (με τέτοιους συμβούλους!)  για να μπει ένας τέτοιος φόρος! Ετσι με ένα δίκαιο κεφαλικό φόρο θα αυξηθούν κι άλλο τα έσοδα του κράτους και θα αυξήσουμε επιπλέον και το πρωτογενές πλεόνασμα!



Για πόσο ηλίθιους μας περνούν;

Άσχετο. Αν θέλετε να διαβάσετε μια σοβαρή άποψη για τις αποκρατικοποιήσεις πηγαίνετε στη cynical http://e-cynical.blogspot.gr/2014/02/blog-post_3.html